ΚΟΣΜΟΣ

Να αναλάβει «δράση» ο ΟΗΕ για την Συρία ζητάει ο Ανάν

Να αναλάβει «δράση» ο ΟΗΕ  για την Συρία ζητάει ο Ανάν

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Αναν «να ενωθούν» και «να δράσουν με τρόπο συντονισμένο και δυνατό», ώστε να τερματιστεί η φονική βία στη Συρία «και να διευκολυνθεί η πολιτική μετάβαση».

«Τα συμβάντα της φονικής βίας στη Συρία σήμερα αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η ανάληψη δράσης με τρόπο αποφασιστικό από τις παγκόσμιες δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ», επισήμανε ο αξιωματούχος. Οι νεκροί σε όλη τη Συρία σήμερα πλησιάζουν τους 100. Δέκα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό στη διάρκεια μαχών με ασυνήθιστη ένταση για το σχεδόν 16μηνο που διαρκεί η αντικαθεστωτική εξέγερση, αλλά και από μια βομβιστική επίθεση-αυτοκτονίας με στόχο της τρείς υψηλόβαθμους του τομέα της κρατικής ασφάλειας.

Η διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφάλειας για τη Συρία μετατέθηκε για σήμερα Πέμπτη, με την προσδοκία στο μεταξύ η Μόσχα να έχει διαφοροποιηθεί ως προς τις δεσμευτικές κυρώσεις κατά του συριακού καθεστώτος, αναφέρουν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικοί παρατηρητές. Ο κ. Αναν, όπως ανέφερε στη Γενεύη ο εκπρόσωπός του Αχμαντ Φάουζι, «καταδικάζει έντονα την αιματοχυσία στη Συρία, όπως επίσης και τη βία σε όλες της τις μορφές».