ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Ρατσιστής ο Ρόμνεϊ

Παλαιστίνη: Ρατσιστής ο Ρόμνεϊ

Οι Παλαιστίνιοι επέκριναν χθες έντονα τις "ρατσιστικές", όπως τις χαρακτήρισαν, δηλώσεις του Μιτ Ρόμνεϊ, του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος εξήγησε το οικονομικό χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών Εδαφών υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στις διαφορετικές "κουλτούρες" των δύο πλευρών.

«Όταν έρχεται κανείς εδώ στο Ισραήλ και βλέπει ότι το ΑΕΠ ανά κάτοικο ανέρχεται στα 21.000 δολάρια περίπου, όταν είναι της τάξης των 10.000 δολαρίων ακριβώς απέναντι, στους τομείς που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Αρχή, παρατηρεί μια τεράστια και δραματική διαφορά όσον αφορά την οικονομική ζωτικότητα» δήλωσε ο Ρόμνεϊ από την Ιερουσαλήμ, σε ένα πρόγευμα που οργάνωσε για να συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του.

«Η κουλτούρα κάνει όλη τη διαφορά. Και όταν βλέπω αυτήν την πόλη (την Ιερουσαλήμ) και όσα ο λαός αυτού του έθνους έχει πετύχει, αναγνωρίζω τη δύναμη του πολιτισμού και ορισμένων άλλων πραγμάτων», πρόσθεσε.

Στις εκθέσεις τους η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζουν τακτικά ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ στην ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων συνιστούν παράγοντα-κλειδί ο οποίος αναχαιτίζει την οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινιακών Εδαφών.

«Οι δηλώσεις του Ρόμνεϊ είναι ρατσιστικές. Έχει πολλά να μάθει, δεν γνωρίζει την περιοχή, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Είναι σαφές ότι αγνοεί ότι η παλαιστινιακή οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει και να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο όσο συνεχίζεται η κατοχή» (από το Ισραήλ), ανέφερε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

Την Κυριακή ο Ρόμνεϊ είχε και πάλι προκαλέσει την οργή των Παλαιστίνιων όταν χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ "πρωτεύουσα του Ισραήλ".