ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Κυκλοφόρησε άλμπουμ με αυτοκόλλητα του Εσκομπάρ

Κολομβία: Κυκλοφόρησε άλμπουμ με αυτοκόλλητα του Εσκομπάρ

Ένα άλμπουμ με αυτοκόλλητα αφιερωμένα στους διασημότερους εκτελεστές και εμπόρους ναρκωτικών της Κολομβίας, κυρίως στη ζωή του "βαρόνου της κοκαΐνης" Πάμπλο Εσκομπάρ, κάνει θραύση στις φτωχογειτονιές του Μεντεγίν και η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει την πιθανότητα να απαγορεύσει την πώλησή του.

Το άλμπουμ αποτελείται από 16 σελίδες και τιτλοφορείται Πάμπλο Εσκομπάρ, ο αφέντης του κακού. Παρουσιάζει λεπτομερώς τη ζωή ενός από τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της δεκαετίας του 1980. Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε το 1993, σε ηλικία 44 ετών, σε επιδρομή στην Μεντεγίν. Τα παιδιά καλούνται όμως να συλλέξουν φωτογραφίες και άλλων διαβόητων κακοποιών, όπως του Γκονσάλο Ροντρίγκες Γκάτσα, του αποκαλούμενου "Ο Μεξικάνος" και του Τζον Χάιρο Βάσκες ή "Ποπάι".

Το άλμπουμ πωλείται εδώ και περίπου δέκα ημέρες μόνο από πλανόδιους μικροπωλητές στις φτωχικές συνοικίες της Μεντεγίν και στοιχίζει περίπου 0,1 ευρώ. Τα σακουλάκια με τις αυτοκόλλητες εικόνες κοστίζουν γύρω στα 5 λεπτά. "Τα παραδίδουν κάποιοι που κυκλοφορούν με μηχανάκια και έχουν μεγάλη ζήτηση. Δεν μου απέμεινε παρά μόνο ένα", σχολίασε ένας πλανόδιος πωλητής στη γειτονιά Σάντο Ντομίνγκο.

Μεταξύ άλλων τα αυτοκόλλητα δείχνουν την πρώτη κοινωνία του Εσκομπάρ, τα ταξίδια του, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά του. Στα παιδιά που θα καταφέρουν να συμπληρώσουν όλη τη σειρά δίνεται η υπόσχεση ότι θα κερδίσουν MP3, Ipod και μπάλες ποδοσφαίρου. Ωστόσο πάνω στο έντυπο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το ποιος εκδίδει το άλμπουμ και ποιος θα δώσει τα δώρα στους συλλέκτες.

Από τα τέλη Μαΐου ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι προβάλλει μια σαπουνόπερα με τον ίδιο τίτλο με το άλμπουμ και ορισμένοι από τους ηθοποιούς του σίριαλ εμφανίζονται και στις αυτοκόλλητες κάρτες.

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Μεντεγίν, Σέρχιο Σουλουάγα, ανακοίνωσε ότι θα κατασχεθούν τα παράνομα έντυπα που έχουν αρνητική επιρροή στις μικρές ηλικίες, όμως κατόπιν ο δήμος έκανε πίσω, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για αυτό το θέμα.

Ο Εσκομπάρ είχε δημιουργήσει το πανίσχυρο καρτέλ της Μεντεγίν και στην πόλη αυτή πολλοί τον τιμούν ακόμη θεωρώντας τον ευεργέτη. Το πορτρέτο του κοσμεί πολλούς τοίχους ενώ ο τάφος και το σπίτι του, η Ασιέντα Νάπολες, προσελκύουν τουρίστες και νοσταλγούς. Το 1989 το περιοδικό Forbes τον είχε κατατάξει έβδομο στον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Θεωρείται πως ευθύνεται για περισσότερους από 10.000 θανάτους.