ΚΟΣΜΟΣ

Γιορτάζει η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία: Ο Γολιάθ των αιθέρων!

Γιορτάζει η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία: Ο Γολιάθ των αιθέρων!

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία είναι ίσως πλέον αποτελεσματική φονική μηχανή των αιθέρων που έχει ποτέ κατασκευαστεί και επανδρωθεί με αιχμή του δόρατος ολόκληρη την σειρά Σουχόϊ, αλλά και των βαρέων βομβαρδιστικών μεγάλων αποστάσεων τύπου Τουπόλεφ.

Στις 12 Αυγούστου θα εορταστεί πανηγυρικά στη Ρωσία η 100ετία των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας, ημέρα κατά την οποία το καλοκαίρι του 1912 με διάταγμα για το υπουργείο Στρατιωτικών σχηματίστηκε στη χώρα ειδικό αεροπορικό σώμα. Περαιτέρω αυτή η ημερομηνία καθιερώθηκε επισήμως ως Ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βασική κατεύθυνση στην ανάπτυξη της σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν η μετάβασή της στην αεριωθούμενη αεροπορία. Τον Απρίλιο του 1946 έγιναν οι δοκιμές των πρώτων μαχητικών Yak-15 και MiG-9 με κινητήρες αεριοπροώθησης. Σύντομα εντάχθηκαν στον εξοπλισμό της Πολεμικής Αεροπορίας επισημαίνει ο στρατιωτικός ιστορικός Ντμίτρι Σόμπολεφ:

Οι δοκιμές αυτών των αεροσκαφών έγιναν επιτυχώς, εντυπωσιακά ομαλά, αν και επρόκειτο για μια εντελώς νέα για τη χώρα μας τεχνολογία. Η σημασία της εμφάνισής τους ήταν τεράστια, διότι οι δυτικοί πρώην σύμμαχοί μας και μετά την έναρξη του ψυχρού πολέμου αντίπαλοι, η Αγγλία και οι ΗΠΑ, ήδη είχαν στο οπλοστάσιό τους την αεριωθούμενη αεροπορία. Σύντομα εμφανίστηκαν αεριωθούμενα βομβαρδιστικά και η ισορροπία μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης αποκαταστάθηκε.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η παύση στην πολεμική χρήση των μαχητικών κράτησε μόλις πέντε χρόνια. Νέες αερομαχίες άρχισαν να εξελίσσονται στον ουρανό της Κορέας. Επισήμως η ΕΣΣΔ δεν συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας, όμως τα πολεμικά της αεροπλάνα, σύμβουλοι και ειδικοί είχαν αποσταλεί εκεί. Εδώ αντιπαρατέθηκε στα αμερικανικά F-86 Sabre το MiG-15, ένα πολύ δημοφιλές αεροσκάφος, που παρήχθη σε μεγάλες ποσότητες, επισημαίνει ο Ντμίτρι Σόμπολεφ:

Στην Κορέα αντιμετώπισε το ανάλογο σε χαρακτηριστικά μαχητικό F-86 Sabre. Το καθένα από αυτά είχε τα πλεονεκτήματα και τα ελαττώματά του. Το αμερικανικό αεροσκάφος είχε λίγο πιο βελτιωμένο εξοπλισμό ραντάρ. Οι ισχυρές πλευρές του MiG-15 ήταν ο πολύ ισχυρός εξοπλισμός του. Διέθετε τρεις κάνες μεγάλου διαμετρήματος και χάρη στην ισχύ του πυρός του μπορούσε να καταστρέψει όχι μόνο μαχητικά, αλλά και βομβαρδιστικά, μεταξύ των οποίων κατέρριπτε τέτοια τεράστια βαριά βομβαρδιστικά, όπως τα Β-29, τα οποία οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν στο Βιετνάμ. Οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί πιλότοι με αυτά τα αεροσκάφη πολεμούσαν στα ίσα.

Στα τρία χρόνια των εχθροπραξιών στον ουρανό πάνω από την Κορέα καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, 650 αεροσκάφη Sabre. Οι απώλειες των MiG ήταν 335 αεροπλάνα.

Μεγάλη πολεμική εμπειρία συγκέντρωσε η Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια της παροχής διεθνιστικής βοήθειας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν. Οι ενέργειες της σοβιετικής αεροπορίας σε ορεινές συνθήκες απαίτησαν την αναγέννηση της επιθετικής αεροπορίας στη σύνθεση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Τη βάση της αποτέλεσε το επιθετικό αεροσκάφος Su-25. Eάν για το ελικόπτερο οι ορεινές συνθήκες θέτουν περιορισμούς, για το αεροπλάνο δεν υπήρχε κανένας περιορισμός, επισημαίνει ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας Ανατόλι Κορνουκόφ:

Το αεροσκάφος αυτό έδειξε τον καλύτερό του εαυτό, αν και έχει ελαττώματα: στο Su-25 πρέπει να βλέπεις τον στόχο με γυμνό οφθαλμό, διαφορετικά τίποτε δεν επιτυγχάνεται. Τώρα στην εξελιγμένη έκδοσή του, το Su-39, δεν θα υπάρχουν ελαττώματα. Εκεί εγκαθίσταται νέο στόχαστρο και εξοπλισμός, το αεροσκάφος αποκτά μια νέα ποιότητα.

Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ στα τέλη του 1991, ολοκληρώθηκε μια μεγάλη περίοδος στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, σχεδόν μισού αιώνα. Η ανάπτυξη των πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων συνεχίζεται ήδη εντός των Ενόπλων Δυνάμεων που σχημάτισε η Ρωσική Ομοσπονδία.