ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥΤ: Οι κλήσεις που κατέγραψε η Μοσάντ πριν το Μπουργκάς

ΝΥΤ: Οι κλήσεις που κατέγραψε η Μοσάντ πριν το Μπουργκάς

Μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ περιοχών του Λιβάνου και του Μπουργκάς της Βουλγαρίας κατέγραψε η Μοσάντ, τρεις μέρες πριν από την αιματηρή βομβιστική επίθεση, στις 18 Ιουλίου σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο της βουλγαρικής πόλης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του τόνισε, ότι υπήρξαν πολλά τηλεφωνήματα μεταξύ Λιβάνου και Μπουργκάς δύο μήνες πριν από την επίθεση και ότι ο αριθμός τους εντάθηκε τρεις μέρες πριν από το τραγικό συμβάν. Οι ισραηλινές και οι βουλγαρικές υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο, δεν έχουν ακλόνητη απόδειξη για ανάμειξη της Χεζμπολάχ στην τρομοκρατική επίθεση. «Γνωρίζουμε την προέλευση των κλήσεων από το Λίβανο. Θα πρέπει να ξέρουν ότι γνωρίζουμε τους τηλεφωνικούς αριθμούς στο Λίβανο» τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι έρευνες των βουλγαρικών αρχών έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

Εξάλλου, σε σημερινό δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας «Σέγκα» τονίζεται ότι τρεις εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς τίποτα δεν είναι σίγουρο: η ταυτότητα του βομβιστή, οι συνεργάτες του, οι εγκέφαλοι, πώς συναρμολογήθηκε η βόμβα, πώς πυροδοτήθηκε. «Τι συνέβη με τη μυστηριώδη αμερικανική άδεια οδήγησης που χρησιμοποίησε ο δράστης για να εισέλθει στη χώρα, να νοικιάσει αυτοκίνητα και να μείνει σε ξενοδοχεία; Υπήρχαν και άλλοι στόχοι; Όλα αυτά εγείρουν κάθε είδους εικασίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η επίθεση στο αεροδρόμιο Σαράφοβο έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης από την επικριτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία, αλλά όχι στην κατεύθυνση που οι αξιωματούχοι ίσως ήθελαν, καθώς απέδειξε τη θλιβερή κατάσταση των μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου Εσωτερικών. Το πιο τρομακτικό πράγμα είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η τραγωδία δεν θα συμβεί ξανά ή ότι μάθαμε το μάθημα» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα. Στην τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν πέντε Ισραηλινοί τουρίστες, ο Βούλγαρος οδηγός του λεωφορείου και ο φερόμενος δράστης της βομβιστικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Στη δημοσιότητα το σκίτσο του μακελάρη του Μπουργκάς

Χεσμπολάχ βλέπει πίσω από την επίθεση στην Βουλγαρία το πεντάγωνο

Στη δημοσιότητα το βίντεο με τον καμικάζι-βομβιστή στο Μπουργκάς