ΚΟΣΜΟΣ

Ρέσλερ: Έχω επιλέξει ήπιους τόνους για την Ελλάδα

Ρέσλερ: Έχω επιλέξει ήπιους τόνους για την Ελλάδα

''Εγώ έχω επιλέξει ήπιους τόνους για την Ελλάδα συνειδητά, γιατί ο λαϊκισμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος'', δήλωσε ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, κατηγορώντας παράλληλα τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) ότι με τις ακραίες εκφράσεις τους θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο το ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, η πρώτη ερώτηση που δέχεται ο Ρέσλερ είναι εάν αισθάνεται ότι τον αφορούν οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του «εθνικιστικού λαϊκισμού στη συζήτηση για την Ευρωζώνη».

Ο Ρέσλερ απαντά πως συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας πως ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του ακολουθούν την οδό του «ευρωλαϊκισμού».

«Έχω επιλέξει συνειδητά διαφορετικό τρόπο έκφρασης για την Ελλάδα» τονίζει ο επικεφαλής του FDP.

Οι δημοσιογράφοι, όμως, επιμένουν: «Θα ενισχυθούν οι ευρωλαϊκιστικοί τόνοι στον προεκλογικό αγώνα τους επόμενους μήνες;» ρωτούν, και ο Ρέσλερ απαντά πως «αυτό πρέπει να αποφευχθεί».

Ο επικεφαλής του FDP κάλεσε μάλιστα σε «απομόνωση» στελεχών του βαυαρικού CSU που έχουν εκφραστεί ακραία για την κρίση και «ριψοκινδυνεύουν τη φήμη της Γερμανίας». Αναφέρθηκε ονομαστικά στον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών Μ.Ζέντερ και τον Αλ.Ντόμπρινγκ, που είχαν καλέσει σε έξωση της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Ρέσλερ επανέλαβε, σε ηπιότερους τόνους, την άποψή του για την Ελλάδα: «δεν θέλουμε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά στην ανάγκη θα μπορούσαμε να αντέξουμε τις συνέπειες».

«Η εμπειρία μας ήταν αποκαρδιωτική και η νέα κυβέρνηση γνωρίζει σε τι συνθήκες βρίσκεται, ελπίζουμε» λέει ο επικεφαλής του FDP.