ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνικό Ιμίων στην Ιαπωνία

Σκηνικό Ιμίων στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία αποφάσισε να απελάσει 14 Κινέζους εθνικιστές, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μια ημέρα μετά την άφιξή τους σε ιαπωνική νήσο την οποία διεκδικεί και το Πεκίνο, μεταδίδουν πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο, το οποίο επικαλείται μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές, οι 14 συλληφθέντες θα παραδοθούν στις υπηρεσίες μετανάστευσης για να απελαθούν «πιθανώς αύριο».

Νωρίτερα, η ιαπωνική αστυνομία ανέκρινε πέντε από τους Κινέζους εθνικιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ουοτσουριζίμα, μία από τις νησίδες του Αρχιπελάγους Σενκάκου.

«Αρνούνται ότι εισήλθαν παράνομα στο ιαπωνικό έδαφος. Διατείνονται ότι αποτελούν τμήμα του κινεζικού εδάφους», τόνισε στέλεχος της αστυνομίας. Οι Κινέζοι ακτιβιστές είχαν αναχωρήσει την Κυριακή από το Χονγκ Κονγκ επιβαίνοντες ενός αλιευτικού σκάφους και κατόρθωσαν να φθάσουν και να υψώσουν χθες την κινεζική σημαία επί της νησίδας, παρά τη στενή επιτήρησή τους από την κινεζική ακτοφυλακή.

Λίγο αργότερα συνελήφθησαν στο σκάφος, άλλα εννέα πρόσωπα --μεταξύ τους και δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix TV του Χονγκ Κονγκ-- που συνόδευαν τους πέντε ακτιβιστές.

Η ιαπωνική πρόθεση να απελάσει τους εθνικιστές ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια να αποφευχθεί μία εκτράχυνση της ήδη τεταμένης κατάστασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο Πεκίνο και τη Σαγκάη πραγματοποιήθηκαν μικρές διαδηλώσεις κατά της Ιαπωνίας, οι οποίες γρήγορα διαλύθηκαν από την αστυνομία χωρίς επεισόδια.