ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λακντάρ Μπραχίμι νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για Συρία

Ο Λακντάρ Μπραχίμι νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για Συρία

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Λακντάρ Μπραχίμι, 78 ετών, θα διαδεχτεί τον Κόφι Άναν ως διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ανακοινώνοντας το διορισμό του βετεράνου διπλωμάτη, ζήτησε από όλες τις χώρες να τον στηρίξουν στο έργο του.

«Εκτιμούμε την προθυμία του κ. Μπραχίμι να συνεισφέρει το υπολογίσιμο ταλέντο και την εμπειρία του σε αυτό το κρίσιμο έργο για το οποίο θα χρειαστεί --και δικαίως αναμένει-- την ισχυρή, σαφή και ενιαία υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμούς, Εντουάρντο δελ Μπουέι.

Ο Μπραχίμι θα διαδεχτεί τον Κόφι Άναν ο οποίος παραιτήθηκε στις 2 Αυγούστου κάνοντας λόγο για έλλειψη στήριξης από τις μεγάλες δυνάμεις στην προσπάθειά του να βάλει ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία, που διαρκεί 17 μήνες.

Ο Αλγερινός διπλωμάτης ήταν απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003.