ΚΟΣΜΟΣ

«Ανοιχτοί» σε εκεχειρία οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

«Ανοιχτοί» σε εκεχειρία οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν εμφανίζονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν μια γενική εκεχειρία και μια πολιτική συμφωνία που θα επέτρεπε μια αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν έως το 2024, σύμφωνα με έκθεση βρετανικού ιδρύματος γεωπολιτικών μελετών.

Πάντως, η κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι αποτελεί κόκκινο πανί για τους αντάρτες που τελούν υπό τις εντολές του μουλά Ομάρ, καθώς τη θεωρούν διεφθαρμένη και αδύναμη και δεν θέλουν να διαπραγματευτούν μαζί της.

Η μελέτη του Royal United Services Institute (RUSI), με τίτλο « Ταλιμπάν: Προοπτικές συμφιλίωσης» παρουσιάζει συνεντεύξεις με τέσσερα στελέχη των Ταλιμπάν που μιλούν για τις δυνατότητες μιας συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Σούρα στην Κουέτα, το συμβούλιο των αρχηγών των Ταλιμπάν υπό τον Ομάρ, δεν θα αποδεχτεί την ερμηνεία του αφγανικού Συντάγματος στην παρούσα μορφή του καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με μια επανέκδοση.

Ωστόσο οι Ταλιμπάν εξετάζουν ευνοϊκά την προοπτική μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης σταθεροποίησης που θα επιχειρεί στον Αφγανιστάν έως το 2024 στις πέντε στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στις περιοχές Κανταχάρ, Χεράτ, Τζαλαλαμπάντ, Μαζάρ-ε-Σαϊφ και Καμπούλ.

Διαβάστε επίσης:

Ενισχύονται οι άνεμοι...