ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο:Συναγερμός από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα

Βίντεο:Συναγερμός από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα

Το ηφαίστειο Φουέγκο, που βρίσκεται μόλις 40 χλμ. βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλα και το οποίο εμφάνιζε δραστηριότητα εδώ και μία εβδομάδα, τελικά εξερράγη την Πέμπτη, εκτοξεύοντας καπνό και στάχτη, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις γύρω περιοχές.

Το ηφαίστειο εξερράγη το απόγευμα της Πέμπτης, εκτοξεύοντας σύννεφα καπνού σε ύψος 1 χλμ. από τον κρατήρα, δήλωσε ο Σέρτζιο Καμπάνια, υπεύθυνος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, CONRED.

Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ρόιτερς, περίπου 8.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να διατάξουν ανά πάσα στιγμή την εκκένωση ακόμα 23.000 ατόμων από τις περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο.

Το 2010, η έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια, ένα από τα τέσσερα ενεργά ηφαίστεια στη Γουατεμάλα, κάλυψε τις βόρειες περιοχές της πρωτεύουσας σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της πόλης και να διατάξουν την εκκένωση εκατοντάδων οικογενειών.