ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δικάζεται την Τρίτη το «δεξί χέρι» του Μπο Σιλάι

Κίνα: Δικάζεται την Τρίτη το «δεξί χέρι» του Μπο Σιλάι

Ο Ουάνγκ Λιτζούν, ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Τσονγκτσίνγκ με τον οποίο ξέσπασε το ηχηρό σκάνδαλο με τον Μπο Σιλάι που συγκλονίζει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, θα εμφανιστεί την Τρίτη ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος για αυτομόληση, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο.

"Η δίκη του Ουάνγκ Λιτζουν θα αρχίσει στις 18 Σεπτεμβρίου", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Τσενγκντού, της πόλης της νοτιοδυτικής Κίνας όπου το πρώην δεξί χέρι του Μπο Σιλάι είχε προσπαθήσει να βρει καταφύγιο στο εκεί αμερικανικό προξενείο. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μια ημέρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ουάνγκ, ο οποίος διηύθυνε το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Τσονγκτσίνγκ, ασκούσε επίσης καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου αυτής της πόλης - επαρχίας που έχει πληθυσμό 33 εκατ. κατοίκους.

Υποστηρίζοντας τον Μπο Σιλάι, ο οποίος ήταν τότε γενικός γραμματέας του κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ, είχε ηγηθεί μιας σκληρής επιχείρησης κατά της διαφθοράς στην πόλη, η οποία είχε στιγματιστεί από σοβαρές κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ουάνγκ, ο οποίος έπεσε ξαφνικά στη δυσμένεια του μέντορά του, είχε επιχειρήσει να καταφύγει σε ένα αμερικανικό προξενείο, γεγονός που είχε προκαλέσει πολλές εικασίες στο Ίντερνετ.

Από το προξενείο αυτό ο Ουάνγκ αποκάλυψε μερικά σοβαρά κακουργήματα που είχαν συμβεί στην Τσονγκτσίνγκ, μεταξύ των οποίων το φόνο ενός Βρετανού που είχε διαπράξει η Γκου Καϊλάι, η ίδια η σύζυγος του Μπο Σιλάι.

Η δίκη του αξιωματικου της αστυνομίας θα είναι σίγουρα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το κινεζικό καθεστώς. Ο Ουάνγκ Λιτζουν δεν έχει θεαθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου και είναι άγνωστο πού κρατείται.