ΚΟΣΜΟΣ

230.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να έχουν μολυνθεί από θανατηφόρο ιό

230.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να έχουν μολυνθεί από θανατηφόρο ιό

Τρεις Αμερικανοί έχουν ήδη πεθάνει από τον ιό Hantα που εμφανίστηκε στο Πάρκο Γιοσέμιτι.

230.000 επισκέπτες πρέπει να ειδοποιήσει το Πάρκο Γιοσέμιτι στην Καλιφόρνια καθώς υπάρχει η πιθανότητα να έχουν έλθει σε επαφή με το θανατηφόρο ιό Hanta κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ είχε εκδώσει προειδοποίηση για το ενδεχόμενο 10.000 άνθρωποι να έχουν μολυνθεί αλλά μέσα σε λίγες μέρες ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ραγδαία. Αυτό γιατί οι αρχές του πάρκου σήμαναν συναγερμό για τους ανθρώπους που είχαν κάνει κρατήσεις για παραμονή στο κάμπινγκ του "Curry Village" μόνο στις ημερομηνίες 10 Ιουνίου έως και 24 Αυγούστου.

Όμως μετά τον εντοπισμό του συνδρόμου και σε δύο επισκέπτες που είχαν διαμείνει σε άλλο σημείο του πάρκου, η διεύθυνση του Γιοσέμιτι αποφάσισε να σημάνει συναγερμό για το σύνολο των 230.000 επισκεπτών του πάρκου κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού μέσω του Τύπου, ζητώντας τους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν τα συμπτώματα.

Εκτός από Αμερικανούς το Πάρκο είχαν επισκεφθεί από τις αρχές Ιουνίου και πολλοί ξένοι τους οποίους προτίθεται να ειδοποιήσει το Γιοσέμιτι για τους κινδύνους που συνεπάγεται η επαφή τους με έναν θανατηφόρο ιό.

Τρεις Αμερικανοί έχουν ήδη πεθάνει από το πνευμονικό σύνδρομο HPS που προκαλείται από στελέχη του ιού Hanta και προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα ενώ εννέα επισκέπτες του Γιοσέμιτι, οκτώ από τους οποίους είχαν διαμείνει σε τμήμα του πάρκου που ονομάζεται "Curry Village", έχουν μέχρι στιγμής προσβληθεί.

Ο ιός βρίσκεται στα εκκρίματα ενός είδους ποντικού και μεταδίδεται με την εισπνοή. Το σύνδρομο HPS είναι αρκετά σπάνιο, αλλά πολύ επικίνδυνο: το ποσοστό θνησιμότητας είναι πάνω από 30%. Εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα αρχικά, όπως πυρετό, κεφαλαλγίες, προβλήματα του πεπτικού, βήχα...αλλά σύντομα μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Το στάδιο επώασης είναι μέχρι έξι εβδομάδες.

Δεν υπάρχει θεραπεία, κατά συνέπεια η έγκαιρη νοσηλεία είναι απαραίτητη για την αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης των ασθενών.

Η ασθένεια εντοπίσθηκε στις ΗΠΑ το 1993. Έκτοτε έχουν διαγνωσθεί περί τα εξήντα κρούσματα στην Καλιφόρνια και 587 συνολικά στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από το εν τρίτον των ασθενών κατέληξαν.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πανικός από θανατηφόρο ιό