ΚΟΣΜΟΣ

Αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα

Αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα

Μεγάλες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, επέτειο της κατοχής από το Τόκιο κινεζικών εδαφών, σε μια κλιμάκωση της εδαφικής διένεξης που υποχρέωσε μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους στην Κίνα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλυτερες οικονομίες της Ασίας έχουν επιδεινωθεί και η ένταση είναι υψηλή στο δρόμο, αλλά και στη θάλασσα, όπου δύο γιαπωνέζοι ακτιβιστές αποβιβάσθηκαν σ' ένα από τα νησιά που βρίσκονται στο κέντρο της διένεξης.

Η Κίνα αντέδρασε γρήγορα στην είδηση για την αποβίβαση. Την χαρακτήρισε προκλητική, απηύθυνε διαμαρτυρία στο Τόκιο και δήλωσε πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να «αναλάβει περαιτέρω δράση».

Παράλληλα, τουλάχιστον δύο από 11 κινεζικά περιπολικά σκάφη ωκεάνιας επιτήρησης έπλευσαν κοντά στα ακατοίκητα νησιά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας.

Ιαπωνικές επιχειρήσεις έκλεισαν, το ίδιο και εκατοντάδες καταστήματα και εργοστάσια σε όλη την Κίνα ενώ η ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο πολιορκήθηκε και πάλι από διαδηλωτές που πετούσαν μπουκάλια νερού, κουνούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν αντι-ιαπωνικά συνθήματα.

«Εξοντώστε όλα τα γιαπωνέζικα σκυλιά», έγραφε ένα πανό που κρατούσε ένας από τους χιλιάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία προς την πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν αστυνομικοί που είχαν σχηματίσει έξι σειρές. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έσπασαν μερικά παράθυρα της πρεσβείας.

Διαβάστε επίσης:

Toyota-Honda: Διακόπτουν τη λειτουργία εργοστασίων στην Κίνα