ΚΟΣΜΟΣ

Πως δημιουργείται η βροντή

Πως δημιουργείται η βροντή

Η βροντή είναι ένας πολύ δυνατός ήχος που συνοδεύει τους κεραυνούς και τις αστραπές. Προκαλείται λόγω της πολύ έντονης θέρμανσης (κοντά στους 28 – 30 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου) και εκτόνωσης του αέρα κατά μήκος του διαύλου της ηλεκτρικής εκκένωσης.

Ο κρότος που ακούγεται οφείλεται στην διέλευση του ηχητικού κύματος μέσα από στρώματα ατμόσφαιρας με διαφορετική θερμοκρασία.

Λόγω της τεράστιας διαφοράς στην διάδοσης του φωτός και του ήχου, η βροντή ακούγεται μετά την εκδήλωση της ηλεκτρικής εκκένωσης, ενώ αν μετρηθεί ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ κεραυνού και βροντής μπορεί να προσδιοριστεί η απόσταση μεταξύ του παρατηρητή και του σημείου πτώσης του κεραυνού.

Γενικά η βροντή δεν ακούγεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 km από το σημείο της εκκένωσης, μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ακουστεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις λόγω διάθλασης του ηχητικού κύματος. Τα προηγούμενα χρόνια οι παρατηρητές των μετεωρολογικών σταθμών συνηθιζόταν να καταγράφουν μια ημέρα ως ημέρα με καταιγίδα όταν ακουγόταν η βροντή. Μια τέτοια παράμετρος ωστόσο σήμερα θεωρείται μη ικανοποιητική.