ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 20 χρόνια κάθειρξη για τους στρατηγούς της Βαριοπούλας

Τουρκία: 20 χρόνια κάθειρξη για τους στρατηγούς της Βαριοπούλας

Εικοσαετή ποινή κάθειρξης επέβαλε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στους πρώην διοικητές της Α΄ Στρατιάς, στρατηγούς ε.α. Τσετίν Ντογάν και Εργκίν Σαϊγκούν για τη γνωστή υπόθεση «Βαριοπούλα».

Την ίδια ποινή έλαβαν και ο πρώην διοικητής ΓΕΝ της Τουρκίας, ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ και o πρώην διοικητής ΓΕΑ πτέραρχος ε.α Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

Για την υπόθεση «Βαριοπούλα» συνολικά δικάζονται 365 άτομα (οι 250 υπό κράτηση) εκ των οποίων οι 14 είναι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και οι 66 απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί με την κατηγορία της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το σχέδιο καταρτίστηκε από χούντα υπό την ηγεσία του πρώην διοικητή της Α΄ Στρατιάς στρατηγού ε.α Τσετίν Ντογάν. Επρόκειτο για τακτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 στην Α΄Στρατιά. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου υπήρχαν τέσσερα επί μέρους σχέδια σχετικά με τις κινήσεις του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού.

Τα σχέδια αυτά προέβλεπαν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Καθώς και την πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να προκληθεί σύγχυση. Όλα αυτά με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλάμβανε τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το δεύτερο τη δημιουργία συνθηκών για επιβολή πραξικοπήματος, το τρίτο την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, το τέταρτο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τέλος το πέμπτο την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών.

Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 και στις 29 Μαρτίου 2012 ο εισαγγελέας ζήτησε για τους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης 15-20 ετών με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης.