ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες και σήμερα οι Ισπανοί που διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης

Χιλιάδες και σήμερα οι Ισπανοί που διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης

Για τις δεκάδες συλλήψεις της συγκέντρωσης της Τρίτης έξω από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκαν χιλιάδες Ισπανοί, επιμένοντας στις δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι και της διαφαινόμενης ένταξης της Ισπανίας σε πλήρη μηχανισμό διάσωσης.

Με επίκεντρο την πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ποσειδώνα, περίπου 200 μέτρα από το Κοινοβούλιο, χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους σε καθιστική διαμαρτυρία, χωρίς τις συγκρούσεις της προηγούμενης ημέρας. Οι χιλιάδες των «Αγανακτισμένων» συγκεντρώθηκαν εκ νέου, με αίτημα την «παραίτηση της κυβέρνησης», έχοντας απέναντί τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, την επομένη της βίαιης διαδήλωσης που έγινε στη Μαδρίτη, κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

«Όχι, Όχι, Όχι, δεν φοβόμαστε», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμεναν σε απόσταση από το κοινοβούλιο λόγω των οδοφραγμάτων, των πολλών δεκάδων αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών και περίπου δεκαπέντε οχημάτων της αστυνομίας. «Ήρθα χθες και θα έρχομαι όλες τις ημέρες για να πω όχι σε αυτό το σύστημα, σε αυτού του είδους την οικονομία», δήλωσε ένας 30χρονος διαδηλωτής, ο οποίος κρατούσε πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν «Παραίτηση». «Ζητούμε την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή δεν σεβάστηκε το πρόγραμμά της, αύξησε τους φόρους και πείραξε τις συντάξεις», πρόσθεσε.

«Να φύγουν», αναφερόταν σε ένα άλλο πανό. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι χαιρέτιζε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη «την πλειοψηφία» των συμπατριωτών του «που δεν διαδηλώνει», όπως τόνισε. Ο Ραχόι ζήτησε εξάλλου από τους συμπατριώτες του «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να μην συμβιβαστούν. «Ξέρουμε τι οφείλουμε να κάνουμε και αφού το ξέρουμε, το κάνουμε», σημείωσε, επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας. «Επίσης ξέρουμε ότι αυτό περιλαμβάνει πολλές θυσίες, οι οποίες είναι μοιρασμένες --αυτό θέλουμε-- εξ ίσου σε όλες τις συνιστώσες της ισπανικής κοινωνίας», πρόσθεσε. «Θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση όπως ξεπεράσαμε κι άλλες στο παρελθόν», κατέληξε.

Οι μισθοί των Ισπανών δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν παγωμένοι το 2013, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έπειτα από μείωση 5% το 2010, δήλωσε παράλληλα μια συνδικαλιστική πηγή χθες, παραμονή της παρουσίασης του προϋπολογισμού του 2013. «Μας ενημέρωσαν ότι ο μισθός παραμένει παγωμένος το ερχόμενο έτος», διευκρίνισε η πηγή του συνδικάτου CCOO, έπειτα από σύνοδο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα συνδικάτα και μέλη της ισπανικής κυβέρνησης. «Προς το παρόν το δώρο των Χριστουγέννων διατηρείται» το 2013, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Τριάντα πέντε συλλήψεις ήταν ο απολογισμός της ταραγμένης βραδιάς που προηγήθηκε ενώ στους 64 έφτασαν οι τραυματίες, πολλοί από αυτούς αστυνομικοί. Η αστυνομία, που έκανε χρήση γκλόμπ και πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει το πλήθος μακριά από το Κοινοβούλιο, είχε την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης για τις ενέργειες της. Μέσα στο κλίμα αυτό και με μία οικονομία που διαρκώς ολισθαίνει σε ύφεση, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες, ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ένα νέο πακέτο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ότι θα το πράξει μόνον εάν το κόστος δανεισμού της παραμείνει πολύ υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, όλο και φουντώνουν οι αποσχιστικές κραυγές των Καταλανών που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ισπανία. Ο Πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας της Καταλονίας Άρθουρ Μας κήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου κατηγορώντας την κυβέρνηση Ραχόι πως έχασε μία μοναδική και ιστορική ευκαιρία αρνούμενη να διαπραγματευθεί μια δημοσιονομική αυτονομία για την περιφέρειά της. Με την επικράτηση του στις επερχόμενες εκλογές, ο Άρθουρ Μας, το συντηρητικό κόμμα του οποίου αναμένεται να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, θα αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική ισχύ ώστε να προωθήσει το αίτημα περί ανεξαρτησίας στον Ισπανό πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Άγρια επεισόδια στη Μαδρίτη-Δεκάδες τραυματίες