ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνική εταιρεία θα σχεδιάσει την κατασκευή φράγματος στη Βουλγαρία

Ελληνική εταιρεία θα σχεδιάσει την κατασκευή φράγματος στη Βουλγαρία

O ελληνικός όμιλος “Γ. Καραβοκύρης & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί” ΑΕ θα ερευνήσει το χώρο και θα σχεδιάσει την κατασκευή του φράγματος “Luda Yana” κοντά στην πόλη Παναγκιούριστε.

Η σχετική συμφωνία υπεγράφη την Τετάρτη από τον Βούλγαρο υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντομπρομίρ Σιμιδτσίεφ και τους εκπροσώπους του ελληνικού ομίλου, σύμφωνα με το grReporter.gr.

Οι Έλληνες θα πρέπει να ετοιμάσουν μεταξύ άλλων και τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή της εγκατάστασης, καθώς και της απαραίτητης μονάδας επεξεργασίας υδάτων.

Η διάρκεια εκτέλεσης της συμφωνίας είναι 38 μήνες, ενώ το κόστος της ανέρχεται σε 1.392 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ, τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον αυτοέλεγχο εκτέλεσης της κατασκευής του φράγματος.

Προβλέπεται η κατασκευή του φράγματος “Luda Yana” να ξεκινήσει το 2013, και αναμένεται η εγκατάσταση να λύσει το πρόβλημα με το πόσιμο νερό για πάνω από 45 000 κατοίκους στην περιοχή της πόλης Παναγκιούριστε.

Σήμερα η περιοχή προμηθεύεται νερό από τον κεντρικό υδαταγωγό ”Maritsa” που είναι πάνω από 30 ετών και βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Για το λόγο αυτό, καθώς και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας το καλοκαίρι, από τις 18 Ιουλίου η περιοχή της πόλης Παναγκιούριστε αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης πόσιμου νερού.

Είναι το πρώτο από τα συνολικά τρία φράγματα, η κατασκευή των οποίων χρηματοδοτείται με δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ. Τα άλλα δύο είναι τα φράγματα “Plovdivtsi” και “Neykovtsi”. Ένα μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την επισκευή του φράγματος “Studena”, το οποίο υπέστη ζημιές κατά τον ισχυρό σεισμό τον Μάιο στην περιοχή της πόλης Πέρνικ, κοντά στην βουλγαρική πρωτεύουσα.