ΚΟΣΜΟΣ

Την οικογένεια του πράκτορα που κρατούν οι Σομαλοί θα δεχτεί ο Ολάντ

Την οικογένεια του πράκτορα που κρατούν οι Σομαλοί θα δεχτεί ο Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα από την Μάλτα ότι θα δεχτεί «πολύ σύντομα», στις 15 Οκτωβρίου, την οικογένεια του Ντενί Αλέξ, πράκτορα της DGSE (γαλλική υπηρεσία πληροφοριών) που κρατείται όμηρος εδώ και τρία χρόνια στη Σομαλία.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να απελευθερώσουμε τους ομήρους», δήλωσε ο Ολάντ όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής 5+5 στη Μάλτα, ανακοινώνοντας ότι θα δεχτεί «πολύ σύντομα την οικογένεια» του ομήρου, και διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί «στις 15 Οκτωβρίου». Ο Ντενί Αλέξ, πράκτορας της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE) που κρατείται όμηρος στη Σομαλία από τον Ιούλιο του 2009, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προς τον Φρανσουά Ολάντ σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε χθες από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.

«Έχω ακούσει το μήνυμα», αλλά «ξέρετε πώς η απελευθέρωση των ομήρων είναι πολύ σχετική υπόθεση», δήλωσε ο Ολάντ σημειώνοντας ότι ο Ντενί Αλέξ «δεν είναι ο οποιοσδήποτε Γαλλος πολίτης». «Αυτό το βίντεο που φέρει ημερομηνία μηνός Ιουλίου» εξετάζεται για να «αποδειχτεί αν είναι αυθεντικό», πρόσθεσε. Η θέση της Γαλλίας για τους υπηκόους της που κρατούνται όμηροι, είναι «να δημιουργεί όλες τις επαφές για την απελευθέρωση» των πολιτών, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι έξι Γάλλοι κρατούνται ακόμη όμηροι στο Μάλι.