ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Γκάμπια θεράπευσε...το AIDS

Ο πρόεδρος της Γκάμπια θεράπευσε...το AIDS

Την πολυπόθητη θεραπεία για το AIDS διατείνεται, για πολλοστή μάλιστα φορά, ότι έχει βρει ο πρόεδρος της Γκάμπιας Γιαχία Τζαμέ.

Ο Τζαμέ υποστηρίζει ότι δεκάδες ασθενείς με AIDS θεραπεύτηκαν χρησιμοποιώντας τη δική του, μυστική συνταγή: ένα παρασκεύασμα από βρασμένα βότανα.

Ο Τζαμέ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι έχει βρει τη θεραπεία για το AIDS το 2007, προκαλώντας οργή στους δυτικούς επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι δίνει ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.

«Ποιος είμαι εγώ για να περιμένω πως όλοι θα με δόξαζαν; Όπως θριάμβευσε ο προφήτης Μωάμεθ και εγκαθίδρυσε το Ισλάμ, έτσι κι εγώ κατάφερα να θεραπεύσω το AIDS, έτσι που σήμερα 68 ασθενείς πήραν εξιτήριο», είπε ο πρόεδρος σε δημόσια ομιλία του εχθές το βράδυ.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα εισάγει το «φυτικό φάρμακο» σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παράλληλα με τις δυτικές θεραπείες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι η θεραπεία του Τζαμέ προκαλεί ανησυχίες, κυρίως επειδή οι φορείς υποχρεώνονται να σταματήσουν τη λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις και λοιμώξεις.

Ο πρόεδρος είπε πάντως ότι οι 68 είναι η έβδομη ομάδα ασθενών που έλαβαν τα βότανά του και θεραπεύτηκαν αφότου ξεκίνησε η χορήγηση της θεραπείας στους φορείς, πριν από πέντε χρόνια.

Ο Τζαμέ ανήλθε στην εξουσία της Γκάμπια με αναίμακτο πραξικόπημα το 1994. Ακτιβιστές τον έχουν κατηγορήσει για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσφατα επικρίθηκε διεθνώς για την εκτέλεση εννέα θανατοποινιτών στο εκτελεστικό απόσπασμα.