ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντεζίρ νέος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Ντεζίρ νέος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο 52χρονος Αρλέμ Ντεζίρ εξελέγη σήμερα στο Παρίσι γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, διαδεχόμενος την Μαρτίν Ομπρί.

Ο Ντεζίρ εξελέγη με ποσοστό ψήφων 72,45%, έναντι 27,55% τις οποίες συγκέντρωσε στην τελική ψηφοφορία ο αντίπαλός του, ο Εμανουέλ Μορέλ, που ανήκει στην αριστερή τάση του Σοσιαλιστικού κόμματος.'Ομως ανακοινώθηκε ότι δεν ψήφισαν ούτε οι μισοί των 170 χιλιάδων ενεργών κομματικών μελών.

Η εκλογή του στο αξίωμα του γενικού γραμματέα, σύμφωνα με το καταστατικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος χρήζει επικύρωσης κατά το προσεχές εθνικό συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Τουλούζη στη νοτιοδυτική Γαλλία, μεταξύ 26ης-28ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «ο κ. Ντεζίρ συγκεντρώνει όλες τις ικανότητες ώστε επί της θητείας του το Σοσιαλιστικό κόμμα να μπορέσει να υλοποιήσει τον ρόλο του έναντι της κυβέρνησης, υποστηρίζοντάς την, αλλά και προτείνοντάς της νέες δράσεις».

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, από τη Σιγκαπούρη που σήμερα επισκέπτεται, τόνισε ότι οι σναντήσεις του με τον Ντεζίρ «θα έχουν εβδομαδιαία συχνότητα, ώστε να λειτουργεί ικανοποιητικά η ενδοεπικοινωνία» της κυβέρνησης με το κόμμα.

Πάντως η διαδικασία ανάδειξης του Ντεζίρ ως γενικού γραμματέα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος από εσωκομματικούς του αντιπάλους χαρακτηρίστηκε «αδιαφανής», αλλά και «προαποφασισμένη».

Ο Ντεζίρ έχει ταχθεί υπέρ της ψηφοφορίας όλων ανεξαιρέτως των μελών του κόμματος (που παρέμεινε 10 έτη στην αντιπολίτευση) ώστε να αναδεικνύεται ο γενικός γραμματέας του.

Στις θέσεις του περιλαμβάνεται το «άνοιγμα» στη γαλλική κοινωνία, η προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και ζητά να μην σωρεύουν αιρετά αξιώματα τα κομματικά στελέχη.