ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επέτρεψε στη Σουηδία την στρατιωτική αεροπορική διέλευση

Η Ρωσία επέτρεψε στη Σουηδία την στρατιωτική αεροπορική διέλευση

Η Κρατική Δούμα της ΡΟ ενέκρινε την συμφωνία με την Σουηδία για την αεροπορική διέλευση οπλισμού στο Αφγανιστάν μέσω της Ρωσίας. Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών υπεγράφη στις 11 Οκτωβρίου του 2011.

Η συμφωνία προβλέπει την δυνατότητα διέλευσης μέσω του εναέριο χώρου της Ρωσίας του οπλισμού, μηχανημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως επίσης και του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ της Σουηδίας, τα οποία απαιτούνται για την συμμετοχή των στρατευμάτων του βασιλείου στις επιχειρήσεις της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για Ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Για τη διέλευση των οπλισμών και του στρατιωτικού εξοπλισμού είναι απαραίτητη η ενδιάμεση προσγείωση των αεροσκαφών στο έδαφος της Ρωσίας, η διέλευση του προσωπικού μπορεί να πραγματοποιείται δίχως προσγείωση, σύμφωνα με την Φωνή της Ρωσίας.

Η ρωσική πλευρά έχει το δικαίωμα να μην επιτρέψει ναι παρόμοια διέλευση, εάν διαπιστωθεί, πως η μεταφορά φορτίου και προσωπικού δεν αντιστοιχεί στους στόχους της συμφωνίας και μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.