ΚΟΣΜΟΣ

Στους 63 οι νεκροί του τυφώνα Σάντι

Στους 63 οι νεκροί του τυφώνα Σάντι

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών του τυφώνα Σάντι στις ΗΠΑ, φτάνοντας τους 63, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Αν υπολογιστούν και τα θύματα στον Καναδά και την Καραϊβική, συνολικά οι νεκροί της σούπερ καταιγίδας έφτασαν τους 135.

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν ακόμη αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε τη στήριξη του ομοσπονδιακού κράτους στους πληγέντες.

«Είμαστε εδώ για σας. Δεν θα σας ξεχάσουμε», τόνισε ο Ομπάμα από την παραλιακή πόλη Μπριγκαντίν μετά τη συνάντησή του με ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια του στο Νιου Τζέρσι. Τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευε ο κυβερνήτης της πολιτείας Κρις Κρίστι.

Η ζωή ξαναρχίζει παρά τις τεράστιες ζημιές ειδικά στη Νέα Υόρκη. Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια θα λειτουργήσει «περιορισμένα» σήμερα Πέμπτη. Όλοι οι διάδρομοι του αεροδρομίου που χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερικές πτήσεις πλημμύρισαν. Από χθες Τετάρτη λειτουργούν κανονικά τα διεθνή αεροδρόμια Τζ.Φ. Κένεντι και Νιούαρκ Λίμπερτι.

Όμως ακόμα 500.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τα σχολεία κλειστά, τρία νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί και σχεδόν όλες οι σήραγγες της πόλης είναι επίσης αποκλεισμένες.

Το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο, αφού η έδρα τους, κοντά στην περιοχή του Ιστ Ρίβερ πλημμύρισε.

Σε όλες τις ανατολικές ΗΠΑ σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες. Τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες θα συνεχιστούν, όπως και στα δρομολόγια των τρένων.