ΚΟΣΜΟΣ

Απεργία πείνας από φυλακισμένες που καταγγέλλουν κακομεταχείριση

Απεργία πείνας από φυλακισμένες που καταγγέλλουν κακομεταχείριση

Εννέα φυλακισμένες, μεταξύ των οποίων ακτιβίστριες και δημοσιογράφοι, οι οποίες κρατούνται στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακομεταχείρισή τους.

Οι κρατούμενες υποστηρίζουν ότι υφίστανται εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους από τις γυναίκες φρουρούς, οι οποίες κατέσχεσαν επίσης τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Θέση για το θέμα πήρε και η «Διεθνής Αμνηστία», η οποία κάλεσε σήμερα το Ιράν να ερευνήσει τις καταγγελίες των κρατουμένων.

«Οι γυναίκες αυτές κρατούνται αποκλειστικά και μόνο επειδή άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υφίστανται εξευτελιστική μεταχείριση. Πρέπει να αποφυλακιστούν αμέσως και χωρίς όρους», υποστήριξε η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Οι εννέα κρατούμενες σκοπεύουν να συνεχίσουν την απεργία πείνας, μέχρι η διεύθυνση της φυλακής να τους ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να τους εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβούν παρόμοια επεισόδια.