ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες

Ιράν: Συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες

Επτά άτομα συνελήφθησαν στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες ως «τρομοκράτες» που σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις, με την υποστήριξη δυτικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών, οι επιθέσεις θα είχαν στόχο την πλούσια σε πετρέλαιο νοτιοδυτική επαρχία Κουζεστάν. Στο Κουζεστάν κατοικεί μεγάλη αραβική σουνιτική μειονότητα, που είναι γνωστή ως Αχβάζι, ενώ ο πληθυσμός του Ιράν είναι στην πλειοψηφία του σιιτικός. Η κοινότητα αυτή επί μακρόν διαμαρτύρεται για την οικονομική ένδεια και τις συστηματικές διακρίσεις που υφίσταται από τις αρχές. Ένοπλες σουνιτικές οργανώσεις πραγματοποιούν κατά περιόδους επιθέσεις στην επαρχία τα τελευταία χρόνια.

Το Ιράν είχε κατηγορήσει στο παρελθόν τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και την αντίστοιχη ισραηλινή Μοσάντ ότι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον πυρηνικών επιστημόνων.

«Μόλις τις τελευταίες ημέρες ένας αριθμός τρομοκρατών, με διασυνδέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν επτά βόμβες έτοιμες να ενεργοποιηθούν, μεγάλη ποσότητα εκρηκτικού υλικού και αντικείμενα που στάλθηκαν από μια αραβική χώρα της περιοχής του Περσικού Κόλπου «, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

«Τα στοιχεία αυτά που τελούν υπό τις δυτικές-σιωνιστικές μυστικές υπηρεσίες επιδίωξαν να διαπράξουν δολιοφθορές, οι οποίες ματαιώθηκαν», καταλήγει.