ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπάνα» στην Τουρκία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Καμπάνα» στην Τουρκία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Την καταδίκη της Τουρκίας, για τον τραυματισμό τεσσάρων κρατουμένων σε φυλακή της Κωνσταντινούπολης, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η Τουρκία, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, στόχος της οποίας ήταν να τεθεί τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν οι κρατούμενοι, παραβίασε το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορά στο «δικαίωμα στη ζωή».

Τον Δεκέμβριο του 2000, κατόπιν αιτήματος του διευθυντή της φυλακής του Μπαϊράμπασα, η αστυνομία παρενέβη για να υποχρεώσει τους απεργούς πείνας να δεχτούν ιατρική περίθαλψη, την οποία αρνούνταν.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι αστυνομικοί, όπως αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου, «έκαναν υπερβολική χρήση βίας και των όπλων τους», γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δώδεκα κρατουμένων. Άλλοι 50 τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και οι τέσσερις που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι το τουρκικό κράτος δεν τήρησε την υποχρέωσή του να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων που έχει θέσει υπό την επιτήρησή του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ σε καθέναν από τους τρεις άνδρες που τραυματίστηκαν από σφαίρες και 20.000 ευρώ στον τέταρτο που υπέστη εγκαύματα.

Οι δύο πλευρές έχουν στη διάθεσή τους περιθώριο τριών μηνών για να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης.