ΚΟΣΜΟΣ

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τους Patriot;

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τους Patriot;

Η Τουρκία έχει λάβει «πράσινο φως» από το ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση πυραύλων Patriot στα σύνορα με τη Συρία. Η επιμονή της Άγκυρας σε προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους προκαλεί ερωτήματα.

Ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου, διακεκριμένος Τούρκος επιστήμονας, ειδικευμένος σε θέματα ασφάλειας είναι σαφής: «Το αίτημα της Τουρκίας για τους πυραύλους Patriot είναι κάτι περισσότερο από μια προσπάθεια για την ενίσχυση της αποτροπής».

Μιλώντας στην Deutsche Welle o τούρκος καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου επισημαίνει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων εδάφους-αέρος έχει κατά κύριο λόγο πολιτική σημασία και προσθέτει: «Μπορεί η Συρία, το Ιράν ή άλλη χώρα, να τολμήσουν να ξεκινήσουν μια πυραυλική επίθεση εναντίον της Τουρκίας, όταν βλέπουν πως το ΝΑΤΟ τη στηρίζει ανοιχτά και ξεκάθαρα»; Πέραν τούτου η εγκατάσταση των Patriot προσφέρει στην Τουρκία μεγαλύτερη προστασία, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω και εμπλακούν σε αυτήν και άλλες δυνάμεις. Τούρκοι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης της Συρίας κατά της Τουρκίας, καθώς αυτό θα σήμαινε μια επίθεση κατά του ΝΑΤΟ. Ωστόσο στην περίπτωση που το καθεστώς Άσαντ χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων είναι δυνατή μια πρόκληση από μια ανεξέλεγκτη στρατιωτική δομή. Και αυτό προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μουσταφά Κιμπάρογλου, τα μέλη του ΝΑΤΟ αξιολογούν θετικά την εγκατάσταση των πυραύλων Patriot. Τη θεωρούν ένδειξη αλληλεγγύης και κίνηση για την ενίσχυση της αποτροπής. Εκτιμούν επίσης ότι η εγκατάσταση θα ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία κι ότι το ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στην Τουρκία μεγαλύτερη επιρροή στο πεδίο της πολιτικής έναντι της Δαμασκού. «Η εγκατάσταση των Patriot μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης, μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη αντίδραση της Συρίας στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας», δήλωσε ο καθηγητής Κιμπάρογλου.