ΚΟΣΜΟΣ

Νέα καταγγελία βουλευτή για το θάνατο του Ιρανού μπλόγκερ

Νέα καταγγελία βουλευτή για το θάνατο του Ιρανού μπλόγκερ

Ένας Ιρανός βουλευτής, ο Μεχντί Νταβαταγκαρί, κατηγόρησε σήμερα τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος για τον θάνατο στις 3 Νοεμβρίου του μπλόγκερ Σατάρ Μπεχεστί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεωνFars.

«Η δράση της δικαιοσύνης (που ξεκίνησε έρευνα) είναι απολύτως σύμφωνη με τον νόμο, όπως είναι απολύτως επιβεβαιωμένες και οι παραβιάσεις της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος», δήλωσε ο Νταβαταγκαρί, ειδικός εκπρόσωπος του ιρανικού κοινοβουλίου για την υπόθεση αυτή.

Ο Μπεχεστί, 35 ετών, συνελήφθη στις 30 Οκτωβρίου και βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις 3 Νοεμβρίου, όπως είχε δηλώσει ο γενικός εισαγγελέας Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεϊέ πριν μερικές ημέρες.

«Δυστυχώς οι άνδρες της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κράτησαν τον κατηγορούμενο χωρίς δικαστική εντολή σε ένα κέντρο κράτησης, κάτι που είναι εντελώς παράνομο», κατήγγειλε ο Νταβαταγκαρί.

«Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος μετέφερε τον κατηγορούμενο στη φυλακή Εβίν», όπου ο Μπεχεστί πέθανε, πρόσθεσε ο ιρανός βουλευτής ζητώντας «να παραιτηθεί ή να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Ο βουλευτής υποσχέθηκε επίσης ότι μια «ολοκληρωμένη έκθεση» για το θέμα θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Το Σαββατοκύριακο η εισαγγελία της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Μπεχεστί «οφείλεται μάλλον σε σοκ που υπέστη έπειτα από χτύπημα ή χτυπήματα σε ευαίσθητα σημεία του σώματός του ή από υπερβολική ψυχολογική βία», ενώ διαβεβαίωσε ότι η έρευνα συνεχίζεται «χωρίς διακοπή».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο μπλόγκερ, που συνελήφθη επειδή επέκρινε την ιρανική κυβέρνηση, ενδέχεται να πέθανε αφού υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.