ΚΟΣΜΟΣ

Μυστικές διαβουλεύσεις του Ισραήλ με την «εχθρό» Τουρκία

Μυστικές διαβουλεύσεις του Ισραήλ με την «εχθρό» Τουρκία

Μυστικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων διεξάγονται το τελευταίο διάστημα, καθώς το Ισραήλ επιθυμεί την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων του με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τις συναντήσεις στη Γενεύη ενός ειδικού απεσταλμένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Τζόζεφ Σιεσανόβερ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, έγιναν πρόσφατα και στο Κάιρο συναντήσεις του αρχηγού της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και του επικεφαλής της Μοσάντ Ταμίρ Πάρντο, παρουσία και του Αιγύπτιου ομολόγου τους Ραάφατ Σεχάτα.

Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στην ιδέα της διατύπωσης από το Ισραήλ μιας «συγγνώμης» για την επίθεση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά και αποζημίωσης των οικογενειών των θυμάτων, και παράλληλα τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν σχεδόν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις, μετά την επίθεση των Ισραηλινών στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως έναν από τους μεγαλύτερους τρομοκράτες.