ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο πρωτοπόρος των μεταμοσχεύσεων

Πέθανε ο πρωτοπόρος των μεταμοσχεύσεων

Σε ηλικία 93 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Δρ Τζόζεφ Μάρεϊ, ο χειρουργός που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού και αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την έρευνά του στην ιατρική και τη φυσιολογία.

Ο Μάρεϊ και η ομάδα του πραγματοποίησαν το 1954 την πρώτη μεταμόσχευση οργάνου. Μεταμόσχευσαν το νεφρό από έναν ομοζυγωτικό δίδυμο στον άλλο, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τομέα της ιατρικής, επισήμανε ο Λάνγκφορντ.

Αργότερα, ο Μάρεϊ συνέχισε τις έρευνες για την καταστολή των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε οι ασθενείς να μην απορρίπτουν τα ξένα μοσχεύματα και το 1990 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής.

Ο Μάρεϊ αποφοίτησε την δεκαετία του '40 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και άρχισε να ενδιαφέρεται για τις μεταμοσχεύσεις ιστών όταν ασχολήθηκε με τους τραυματίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο κόσμος είναι καλύτερος εξαιτίας όλων αυτών που πρόσφερε ο Δρ Μάρεϊ. Η κληρονομιά του θα παραμείνει στις καρδιές μας για πάντα, αλλά και στην καρδιά κάθε ασθενή που κέρδισε το δώρο της ζωής μέσω μιας μεταμόσχευσης», τόνισε η πρόεδρος του νοσοκομείου της Βοστόνης Ελίζαμπεθ Νέιμπελ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο πρωτοπόρος των μεταμοσχεύσεων.

Διαβάστε επίσης:

NYT: Παζάρι Γερμανίας-ΔΝΤ ενώ οι Έλληνες υποφέρουν