ΚΟΣΜΟΣ

21 Δεκεμβρίου 2012: Πρόκειται να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι;

21 Δεκεμβρίου 2012: Πρόκειται να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι;

"Πρόκειται να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι;" Ένα ντοκιμαντέρ, γαλλοκαναδικής παραγωγής του 2010, ενδέχεται να έχει την απάντηση στο τι θα συμβεί στις 21/12/2012.

Η Γη έχει δύο βόρειους πόλους, τον γεωγραφικό και τον μαγνητικό. Ο μαγνητικός πόλος είναι αυτός που έλκει τη βελόνα στις πυξίδες μας. Μετακινείται διαρκώς, αλλά μήπως έχει έρθει η ώρα να αντιστραφεί; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες;

Ο παλαιομαγνητισμός μάς έχει δείξει ότι οι μαγνητικοί πόλοι αντιστρέφονται τακτικά, πηγαίνοντας από το βορρά στο νότο και αντίστροφα, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε 250.000 χρόνια.

Ωστόσο η τελευταία αναστροφή συνέβη πριν από 780.000 χρόνια! Είμαστε στις παραμονές ενός τέτοιου μείζονος γεγονότος;

Το ντοκιμαντέρ "Πρόκειται να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι;" ακολουθεί τον Καναδό γεωφυσικό Larry Newitt και τον Γάλλο γεωλόγο Jean-Jacques Orgeval καθώς συναντώνται με αστροναύτες, θαλάσσιους βιολόγους, ειδικούς στον παλαιο/αρχαιομαγνητισμό, σε μια απόπειρα να κατανοήσουν, να μετρήσουν και να εξηγήσουν τις συνέπειες μιας αντιστροφής των πόλων.

Το ντοκιμαντέρ των Yanick Rose και Stephane Nicolopoulos προβλήθηκε πέρσι στο πλαίσιο του 6ου διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, στην ενότητα "Φυσικές καταστροφές - Ανθρώπινη παρέμβαση".

Δείτε ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ:

Ρoή Ειδήσεων