ΚΟΣΜΟΣ

Τι γράφει σήμερα ο Τουρκοκυπριακός Τύπος

Τι γράφει σήμερα ο Τουρκοκυπριακός Τύπος

Οι αντιδράσεις Τ/κ δικηγόρων για το λεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας που παρέχει αμνηστία σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους και η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας τους, η απόφαση του προέδρου της συντεχνίας της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού να διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού σε όσους χρωστούν και η απόφαση του «δικαστηρίου» στην υπόθεση Κιουτσιούκ – Κασίφ είναι μερικά από τα σημερινά πρωτοσέλιδα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο «Με συνθήματα», γράφει ότι οι Τ/κ δικηγόροι «υπέγραψαν με τη χθεσινή τους εκδήλωση το βιβλίο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας» αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση με συνθήματα όπως «ντροπή σας», κατά την οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο λεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας, σύμφωνα με το οποίο το ψευδοκράτος θα παρέχει αμνηστία σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Ακόμα γράφει ότι η συντεχνία των δασκάλων στα κατεχόμενα συνεχίζει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα σχολεία στα οποία δεν έγινε η στελέχωση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εκδήλωση διαμαρτυρίας δικηγόρων κατά της αμνηστίας», γράφει ότι οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν προσήλθαν χθες στις αίθουσες των «δικαστηρίων» ενώ δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των διαμαρτυρόμενων και «αστυνομικών». Αλλού γράφει ότι λόγω της διαμαρτυρίας των δικηγόρων το λεγόμενο δικαστήριο δεν συνεδρίασε και επανέρχεται σήμερα για να αποφασίσει σχετικά με την υπόθεση Ιρσέν Κιουτσιούκ και Αχμέτ Κασίφ σε ό,τι αφορά την απόφαση του εκλογικού συνεδρίου. Αλλού γράφει ότι το τέλος του κόσμου θα είναι η ώρα 13.11 και ότι πολλοί ετοιμάζονται για την ώρα αυτή.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με πηχυαίο τίτλο «Δες το συνταγματάρχη», αναφέρεται στο σκάνδαλο που ξέσπασε στην Τουρκία το 2009 και αφορά τον Τούρκο συνταγματάρχη και δικαστή του στρατιωτικού δικαστηρίου Αχμέτ Ζεκί Ουτσόκ, ο οποίος επί πληρωμή εξέδιδε πλαστά στρατιωτικά απολυτήρια για Τούρκους καλλιτέχνες οι οποίοι δεν ήθελαν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία, αναφέροντας ως δικαιολογία ότι είναι «πολίτες» του ψευδοκράτους και κάτοχοι της λεγόμενης ιθαγένειας. Η κατηγορούσα Αρχή ζητεί όπως καταδικαστεί ο Ουτσόκ σε 392 χρόνια φυλάκισης. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε στον Πρέσβη της Κύπρου στη Φιλανδία, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία για τις απειλές της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ελσίνκι, και είπε ότι αν οι Ε/κ αποδέχονταν το σχέδιο Ανάν «τώρα δεν θα βούλιαζαν». Αναφέρεται επίσης στη διαμαρτυρία των Τ/κ δικηγόρων και γράφει ότι χθες βγήκε ο «νόμος» στους δρόμους.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θαρραλέος όπως και το όνομά του (Τζεσούρ- Θαρραλέος)», αναφέρει ότι ο πρόεδρος της «συντεχνίας» της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού του ψευδοκράτους Τσαγλαγιάν Τζεσουρέρ αποφάσισε όπως διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους χρωστούν στη λεγόμενη αρχή ακόμα και σε «κυβερνητικές υπηρεσίες» ξενοδοχεία, βιομηχανίες κτλ. Ακόμα γράφει ότι η απόφαση για το θέμα Κιουτσιούκ- Κασίφ βρίσκεται στα χέρια του δικαστή, ο οποίος αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την απόφασή του. Αναφέρεται επίσης στην απόφαση του ψευδοκράτους για το λεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας και γράφει ότι οι δικηγόροι ανησυχούν για πρόκληση χάους στο νομικό και βιομηχανικό σύστημα των κατεχομένων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Δεν μπορεί να γίνεται τόσος κομματισμός», αναφέρεται σε δηλώσεις των οκτώ εκ των 28 «δημάρχων» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος οι οποίοι εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην απόφαση όπως η οικονομική στήριξη από το «κράτος» να είναι βάσει του πληθυσμού. Γράφει ακόμα ότι ακόμα ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου του λεγόμενου δήμου της κατεχόμενης Λευκωσίας παραιτήθηκε από τη θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο «δήμο». Ακόμα αναφέρεται στο λεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας του ψευδοκράτους και γράφει ότι ο σύνδεσμος δικηγόρων το χαρακτήρισε «παράνομο».