ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της τροποποίησης της συνθήκης της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ζακ Ντελόρ

Υπέρ της τροποποίησης της συνθήκης της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ζακ Ντελόρ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σοσιαλιστής Ζακ Ντελόρ, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη μια τροποποίηση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσηςBFMTV/Le Point/RMCπου μεταδόθηκε σήμερα.

«Θεωρώ ότι η τροποποίηση της συνθήκης, και από την άποψη των γαλλικών συμφερόντων, είναι καλύτερη από την αναβολή της», είπε ο Ντελόρ. «Η αλληλεγγύη περνά από την εγκατάλειψη μέρους της εθνικής κυριαρχίας σε ό,τι την διαχείριση του κοινού νομίσματος, την προοδευτική εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, την προσπάθεια συνοχής στο εσωτερικό της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

«Σήμερα, είναι απλό: οι Ευρωπαίοι έχουν μια επιλογή, ανάμεσα στην επιβίωση ή την παρακμή», ανέφερε. «Η (Γερμανίδα καγκελάριος) κα Μέρκελ έχει υπαινιχθεί (ότι απαιτείται) νέα συνθήκη. Και για άλλη μια φορά, είναι η Γαλλία η οποία είπε: θα το εξετάσουμε αργότερα», πρόσθεσε ο Ντελόρ.

«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, δηλαδή να ενδυναμώσουμε το ευρώ, να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία, τότε θα κινηθούμε προς μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών. Μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου χωρίς πολιτική εξουσία, που δεν πρωτοπορεί, χωρίς πολιτικές αλληλεγγύης, αυτή είναι μια Ευρώπη που θα εξαφανιστεί», προέβλεψε.