ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στην Κίνα: Εξαρθρώθηκαν εννέα δίκτυα εμπορίας παιδιών

Σοκ στην Κίνα: Εξαρθρώθηκαν εννέα δίκτυα εμπορίας παιδιών

Η κινεζική αστυνομία διέσωσε 89 παιδιά και συνέλαβε 355 υπόπτους κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διεξήγαγε σε όλη τη χώρα για την εξάρθρωση εννέα δικτύων εμπορίας παιδιών, μεταδίδουν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία άρχισε την επιχείρηση στις 18 Δεκεμβρίου σε διάφορες επαρχίες, περιλαμβανομένων και των Γκουανγκντόνγκ και Σετσουάν, δύο εκ των πολυπληθέστερων, όπως και των Φουτζιάν, Γιουνάν και Ανχούι, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Τα παιδιά έχουν οδηγηθεί σε κυβερνητικούς ξενώνες και η αστυνομία ερευνά για να εντοπίσει τους γονείς τους.

«Θα πάρουμε δείγματα DNA των παιδιών για να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να εντοπίσουμε τους γονείς τους στην βάση γενετικών δεδομένων που έχει καταρτισθεί για την καταπολέμηση των διαφόρων μορφών εμπορίας» ανθρώπων, ανέφερε ο Ουάνγκ Ζινγχάνγκ, ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας της Φουτζιάν.

Η εμπορία παιδιών είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, όπου τα μέτρα οικογενειακού προγραμματισμό, με γνώμονα την «πολιτική του ενός παιδιού», έχουν διογκώσει την παραδοσιακή προτίμηση για τα αγόρια--τα οποία θεωρούνται ως μελλοντικό στήριγμα των ηλικιωμένων γονιών και κληρονόμοι του ονόματος της οικογένειας--με αποτέλεσμα την αύξηση των εκτρώσεων, θανατώσεων και εγκατάλειψη των κοριτσιών.

Η ανισότητα αυτή έχει προκαλέσει έξαρση των απαγωγών, ή και αγορές αγοριών, αλλά η εμπορία παιδιών δεν παραμελεί ούτε τα κορίτσια, τα οποία επίσης μπορούν να πωληθούν ως μελλοντικές πολύφερνες νύφες.