ΚΟΣΜΟΣ

Ο ρόλος των σεξουαλικών σκανδάλων στην πολιτική

Ο ρόλος των σεξουαλικών σκανδάλων στην πολιτική

Το έτος 2012 δεν παρουσίασε και πολλά σεξουαλικά σκάνδαλα. Δύο από τα σημαντικότερα δράματα της προσωπικής ζωής των VIP-αξιωματούχων κρατούσαν σε αγωνία όλο τον κόσμο μερικές συνεχόμενες εβδομάδες.

Και αυτό δεν οφειλόταν στις πικάντικες λεπτομέρειες. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα του 2012 μας εγείρανε ερωτήματα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Στις 9 Νοεμβρίου παραιτήθηκε ξαφνικά ο επικεφαλής της CIA Ντέβιντ Πέτρεους - ένας αναγνωρισμένος βετεράνος, ήρωας του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Αλλά μαζί με όλα τα παραπάνω κι ένας απλός άνθρωπος: την καριέρα του στρατηγού την χάλασε η εξωγαμιαία του σχέση με την Πόλα Μπρόουντλι – την συντάκτρια του βιογραφικού του. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να τον υπερασπιστεί:

- Είμαστε τώρα πιο ασφαλείς χάρη στο έργο που επιτέλεσε ο στρατηγός Πέτρεους. Και η κύρια ελπίδα μου τώρα είναι ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες ημέρες. Προς το παρόν δεν έχω αποδείξεις, ότι οι μυστικές πληροφορίες είχαν αποκαλυφθεί κατά τις σχέσεις αυτές.

Αργότερα εμφανίστηκαν οι λεπτομέρειες: η ερωμένη του Πέτρεους απειλούσε μια άλλη γυναίκα, η οποία είχε επίσης και αυτή κάποια σχέση με τον επικεφαλής της CIA. Από την πλευρά της αυτή η δεύτερη γυναίκα πραγματοποιούσε μια παθιασμένη αλληλογραφία με τον αρχηγό της στρατιωτικής αποστολής των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Έτσι, το σκάνδαλο χάλασε την καριέρα ενός άλλου VIP-στρατιωτικού, του Τζον Άλεν.

Και το Πεντάγωνο αναγκάστηκε και πάλι «να κοκκινίζει από ντροπή». Όμως οι κύριοι πρωταγωνιστές στο στρατιωτικό σεξουαλικό σκάνδαλο δεν ήταν οι ένοχοι αλλά οι κατήγοροι. Το ενδιαφέρον της FBI για το προσωπικό δράμα των αξιωματούχων θύμισε στους αμερικανούς την τρομακτική περίοδο της δεκαετίας 1950-60, όταν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες παρακολουθούσαν παράνομα και εκβίαζαν γνωστούς ανθρώπους. Προκαλεί την ανησυχία και το πόσο εύκολα κατάφερε το FBI να διαβάσει την διαδικτυακή αλληλογραφία των πρωταγωνιστών του σκανδάλου.

Περίπου την ίδια περίοδο η Μεγάλη Βρετανία αντιμετώπισε την απογοήτευση με τον θρύλο του ράδιο. Αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, στο οποίο ο πρωταγωνιστής απεβίωσε το 2011. Εναντίον του παρουσιαστή και DJ του ραδιοσταθμού BBC Τζίμμι Σέβιλ υπήρξαν καταγγελίες στην αστυνομία στα τέλη του 1950, οι οποίες τον κατηγορούσαν για παιδοφιλία. Όμως το φθινόπωρο του 2012 εμφανίστηκαν δύο νέες γυναίκες μάρτυρες, οι οποίες σιωπούσαν σχετικά με το θέμα αυτό σχεδόν μισό αιώνα. Να απολογηθεί αναγκάστηκε ο διευθυντής της συντακτικής πολιτικής του BBC Ντέβιντ Τζόρτναν:

- Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω από αυτά που ξέρετε εσείς συν αυτά που διαβάζουμε στις εφημερίδες. Όμως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο – όταν ο Τζίμμι Σέβιλ εργαζόταν στο BBC υπήρχαν, φυσικά, φήμες για το άτομό του. Όμως το πρόβλημα είναι ότι από την πλευρά του BBC δεν μπορούμε να βρούμε μαρτυρίες είτε σοβαρές αποδείξεις εναντίον του Σέβιλ.

Όταν η ιστορία με τον Σέβιλ ακόμη διαδραματιζόταν, το BBC αποφάσισε να διερευνήσει ακόμη ένα σκάνδαλο σχετικά που αφορούσε άλλο ένα παιδί. Αρχές Νοεμβρίου ο όμιλος αποφάσισε να αφηγηθεί την ιστορία ενός κατοίκου της Ουαλίας, ο οποίος μάλλον είχε βιαστεί σε παιδική ηλικία από γνωστό πολιτικό. Την δεύτερη πλευρά δεν την θυμήθηκαν. Οι φήμες διέδωσαν πολύ γρήγορα το όνομα του βιαστή στο Twitter και στο Facebook – ήταν ο Άλιστερ ΜακΕλπάιν, το πρώην μέλος της Βουλής των Λόρδων.

Όμως όταν ο κατήγορος είδε την φωτογραφία του πολιτικού, αμέσως παραδέχθηκε, πως έκανε λάθος. Ο ίδιος ο λόρδος αποφάσισε να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους, μήνυσε το BBC και κέρδισε την δίκη. Αρκετά χρήματα κέρδισε και ο γενικός διευθυντής του BBC Τζορτζ Έντσουισλ. Η αποζημίωση ανήρθε στο ποσό των 1,3 εκατομμυρίων λιρών.

Και το 2012 μπήκε τέλος στο πιο ηχηρό σεξουαλικό σκάνδαλο του 2011. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν και η καμαριέρα Ναφισάτου Ντιαλό κατέληξαν σε φιλικό οικονομικό διακανονισμό. Η συμφιλίωση κόστισε στων πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ 6 εκατομμύρια δολάρια, και αυτοί που ενδιαφέρονται για πικάντικες λεπτομέρειες δεν θα μάθουν ποτέ, τι ακριβώς συνέβη στο δωμάτιο 2806 του ξενοδοχείου Sofitel στην Νέα Υόρκη.

Πηγη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ