ΚΟΣΜΟΣ

Radikal-Zaman: Σε δολοφονίες εμπλέκονται οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις

Radikal-Zaman: Σε δολοφονίες εμπλέκονται οι τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις

Την εμπλοκή μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας σε παράνομες δραστηριότητες, ακρότητες και δολοφονίες πολιτικών αποκάλυψε η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT.

Η αποκάλυψη αυτή περιλαμβάνεται σε δύο ξεχωριστές αναφορές που παραδόθηκαν στην επιτροπή διερεύνησης για απόπειρα διοργάνωσης πραξικοπήματος από παραστρατιωτική οργάνωση στη γειτονική χώρα και αποδεικνύει τη σχέση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με το «βαθύ κράτος».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, μέλη της Μονάδας Έρευνας Διάσωσης (ΜΑΚ) διεξήγαγαν ακρότητες στο πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων εις βάρος συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων αλλά και μεμονωμένων ατόμων.

Η MAK είναι μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που ανήκει στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ενώ στις τάξεις της ανήκε παραστρατιωτικός πυρήνας, ενώ και στο παρελθόν η συγκεκριμένη μονάδα κατηγορήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από πολλές δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών.

Σημειώνεται ότι η ΜΙΤ παρέδωσε τις εκθέσεις για τη δράση της ΜΑΚ πέρυσι στην αρμόδια επιτροπή η οποία διενεργούσε τη σχετική έρευνα. Αυτές χαρακτηρίστηκαν ως «Εξαιρετικά Εμπιστευτικές» και δεν κοινοποιήθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ ούτε περιλήφθηκαν στην τελική έκθεση που συντάχτηκε από την επιτροπή σχετικά με τα ευρήματα της.

Παρόλα αυτά η τουρκική εφημερίδα Radikal ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε στην κατοχή της αντίγραφα των εκθέσεων της ΜΙΤ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΜΑΚ διέθετε εμπλεκόμενα μέλη και μέσα στο Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ε.Δ ενώ είχε στρατολογήσει και εκατοντάδες πολίτες για σκοπούς «πέραν των αναγκών του κράτους». Επίσης αναφέρεται ότι η αναφορά της ΜΙΤ περιέχει 650 ονόματα πολιτών που φέρεται ότι στρατολογήθηκαν και έδρασαν με εντολές της ΜΑΚ.

Οι επίμαχες εκθέσεις βρίσκονται φυλασσόμενες στο τουρκικό κοινοβούλιο με εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό αξιωματούχων που έχουν πρόσβαση ενώ απαγορεύεται ακόμη να φωτοτυπηθούν.

Επίσημα η αποστολή της ΜΑΚ είναι η αντιμετώπιση ομάδων η μεμονωμένων ατόμων που συνεργάζονται με το PKK που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία. Κριτήριο για την κατηγοριοποίηση ατόμων φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο η καταγωγή από τις ανατολικές επαρχίες που δραστηριοποιείται το PKK αλλά και η θρησκεία και οι ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Η μονάδα στοχοποίησε ακόμη και νόμιμα πολιτικά κόμματα που θεωρήθηκαν ως ύποπτα για συνεργασία με όσους έχουν χαρακτηριστεί εχθροί του τουρκικού κράτους χωρίς όμως να αποκαλυφθεί ποια είναι αυτά.

Η ΜΙΤ παρείχε και πληροφορίες για μεγάλο αριθμό όπλων που θραυτήκαν σε μυστικές κρύπτες από τη ΜΑΚ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή ήταν εν γνώση της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για το λόγο που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετεί.