ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ημέρα για την Κούβα

Ιστορική ημέρα για την Κούβα

Έπειτα από 50 χρόνια ουσιαστικής απομόνωσης, οι Κουβανοί θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το νόμο που τέθηκε σε ισχύ σήμερα, κάθε Κουβανός άνω των 18 ετών μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό, αν είναι εφοδιασμένος με διαβατήριο. Οι ανήλικοι μπορούν επίσης να βγαίνουν από τη χώρα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τη σχετική άδεια των γονιών ή των κηδεμόνων τους.

Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο υιοθέτησε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, την οποία περίμεναν με ανυπομονησία οι πολίτες της χώρας, καθώς τουλάχιστον 1 στους 6 Κουβανούς ζει μόνιμα στο εξωτερικό και πλέον θα μπορεί να επισκέπτεται τη χώρα του χωρίς το φόβο ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στον τόπο διαμονής του.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν το 1961 από το κομμουνιστικό καθεστώς, οι Κουβανοί που ήθελαν να εγκαταλείψουν το νησί έπρεπε να ζητούν μια «λευκή κάρτα» και να παρουσιάζουν μια πρόσκληση από το εξωτερικό, όπου σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να παραμείνουν για περισσότερο από 11 μήνες, διαφορετικά τα αγαθά τους κατάσχονταν και οι ίδιοι θεωρούνταν οριστικά εκπατρισμένοι, χωρίς δυνατότητα επιστροφής.