Κράτσα σε DW: Η Κομισιόν εγγυάται απασχόληση στους νέους ανέργους

Κράτσα σε DW: Η Κομισιόν εγγυάται απασχόληση στους νέους ανέργους

Ακούγεται πολύ ωραίο- και πολύ προεκλογικό- για να είναι αληθινό: Η ΕΕ εξαγγέλει μία «εγγύηση απασχόλησης ή μετεκπαίδευσης» για νέους που παραμένουν άνεργοι επί τέσσερις μήνες.

Όπως εξηγεί η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα στην Deutsche Welle: «πρέπει να κινητοποιηθούν φορείς, να βρεθούν πόροι, να δίνεται τουλάχιστον η δυνατότητα των νέων να μην είναι εκτός αγοράς. Είναι ουτοπία να πούμε ότι σε τέσσερις μήνες ο νέος θα βρίσκει μία θέση απασχόλησης, αλλά η εγγύηση σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει μια θέση στην παραγωγική διαδικασία, είτε ως ασκούμενος, είτε ως ειδικευόμενος σε έναν τομέα που δεν τον έχει, αλλά τον απαιτεί η αγορά εργασίας. Διότι βλέπουμε παράδοξα πράγματα σήμερα: ενώ έχουμε αυτή τη μεγάλη ανεργία, υπάρχουν εκατομμύρια θέσεις που δεν βρίσκουν ανταπόκριση».

Η Κομισιόν προτείνει να αξιοποιηθούν κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία πάντως απαιτούν και εθνική συγχρηματοδότηση. Το αντίστοιχο «μοντέλο» του Ταμείου Αλληλλεγύης για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν είχαν απορροφηθεί φαίνεται ενθαρρυντικό, ωστόσο οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι δεν αρκεί.

Ήδη στη Γερμανία γίνεται λόγος για μία ολόκληρη «γενιά του praktikum», δηλαδή για τους νέους που αναλώνονται σε αμισθί εργασία ή πρακτική εξάσκηση, χωρίς να έχουν προοπτική μόνιμης απασχόλησης. Αλλά και στην Ελλάδα η πρόταση πρώην υπουργού περί «εθελοντικής εργασίας» των ανέργων προκαλεί αντιδράσεις.

Πάντως η «εγγύηση προς τους νέους» είναι κάτι διαφορετικό, διευκρινίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα: «Μιλάμε για κάτι διαφορετικό, αλλά θα δούμε πώς θα αντιδράσει η αγορά. Διότι και στη Γερμανία, όταν ξεκίνησαν οι νέοι για τη μαθητεία πήγαν για έξι μήνες ή ένα χρόνο, δεν πήγαν για τέσσερα χρόνια. Όπως είπα και στην ολομέλεια, ωραία η πρωτοβουλία, αλλά εάν δεν δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας, αν δεν δημιουργηθούν καινούργιες επιχειρήσεις, αν δεν σταθούν στα πόδια τους οι υπάρχουσες επιχειρήσεις, δεν θα έχουμε θέσεις εργασίας».

Πηγη DW