ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλοί φοιτητές ζητούν να ψηφίσουν στις εκλογές από το εξωτερικό

Ιταλοί φοιτητές ζητούν να ψηφίσουν στις εκλογές από το εξωτερικό

Με εκκλήσεις προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και την αρμόδια υπουργό, οι Ιταλοί φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό με το πρόγραμμα πανεπιστημιακών ανταλλαγών Εrasmus, ζητούν να τους δοθεί δικαίωμα να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου χωρίς να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μόντι, Άννα Μαρία Καντσελιέρι, είχε κάνει γνωστό ότι «η ψήφος από την χώρα προσωρινής διαμονής των φοιτητών δεν είναι δυνατή, διότι δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα των μονίμων κατοίκων εξωτερικού».

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, οι εκκλήσεις συνέχισαν να πολλαπλασιάζονται, τόσο μέσω του Διαδικτύου (κυρίως μέσω Facebook), όσο και με αίτημα προς τον ίδιο τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ο αριθμός τους των φοιτητών υπολογίζεται γύρω στις 25.000. «Πρόκειται για νέους που εκπροσωπούν τη χώρα μας και μπορούν να ταυτισθούν με την πρωτοπορία της μάθησης και της γνώσης», δήλωσε ο υπουργός παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αποφάσισε να πάρει επίσημα θέση, ζητώντας «να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να βρεθεί άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Είναι πιθανό να παρασχεθούν στους φοιτητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα Erasmus σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα δικαιώματα με εκείνα των στρατιωτικών και των εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί προσωρινά στο εξωτερικό και μπορούν να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία υπηρετούν.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξουν τα απαιτούμενα «χρονικά περιθώρια» για την έγκριση του μέτρου, πρόκειται να διατεθούν αεροπορικά εισιτήρια με μείωση της αρχικής τιμής της τάξης του 70%.

Διαβάστε επίσης:

Χήρα-φάντασμα παίρνει τις ζωές νεαρών ανδρών