ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ξεκινά η δίκη του Μπο Σιλάι

Κίνα: Ξεκινά η δίκη του Μπο Σιλάι

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του Μπο Σιλάι, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων.

Ο Μπο αποπέμφθηκε από την ηγεσία του κόμματος, όταν αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του δολοφόνησε τον Βρετανό επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

Η εφημερίδα Ta Kung Pao αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως η δίκη του Μπο Σιλάι θα αρχίσει την Δευτέρα στην πόλη Γκουιγιάνγκ της δυτικής Κίνας και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Η εφημερίδα επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές του Πεκίνου», αλλά δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Μπο Σιλάι, πρώην κυβερνήτης της πόλης Τσονγκτσίνγκ, κατηγορείται για διαφθορά και συγκάλυψη της δολοφονίας του Χέιγουντ - υπόθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί ως αυτουργός η σύζυγός του, Γκου Καλάι. Εκτός από τη σύζυγό του, λόγω του σκανδάλου έχουν καταδικαστεί και ένας στενός συνεργάτης του Μπο Σιλάι όπως και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι συνέδραμαν στη συγκάλυψη.

Ο 63χρονος Μπο, πρώην υπουργός Εμπορίου, είχε χρησιμοποιήσει το αξίωμα του στην Τσονγκτσίνγκ μετά το 2007 προκειμένου να ανελιχθεί ως χαρισματικός ηγέτης.

Οι επίσημες κατηγορίες εναντίον του Μπο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.