ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Επεισόδια στις κηδείες των θυμάτων

Αίγυπτος: Επεισόδια στις κηδείες των θυμάτων

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην πόλη Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου καθώς δεκάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στις κηδείες των θυμάτων των χθεσινών επεισοδίων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα δείχνουν φωτιά από τη χρήση δακρυγόνων και διαδηλωτές να πετούν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν το Σάββατο τη ζωή τους από τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου, μετά από την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορουμένους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη Πόρτ Σάιντ τον περασμένο χρόνο.

Για ορισμένους κατοίκους του Πορτ Σάιντ, η καταδίκη σε θάνατο ορισμένων από τους κατηγορούμενους αποφασίστηκε για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τους πολυάριθμους οργανωμένους οπαδούς της Αλ-Αχλί, οι οποίοι απείλησαν ότι θα προκαλέσουν «χάος» αν η ετυμηγορία δεν είναι αρκετά αυστηρή.

«Είναι μια πολιτική ετυμηγορία που θυσίασε τα παιδιά μας για να αποφευχθεί το χάος. Τα παιδιά μας είναι αποδιοπομπαίοι τράγο»", είπε χαρακτηριστικά ο Ασράφ Σαγιέντ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Κάιρο, όπου διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη μεγάλη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το ανατολικό με το δυτικό Κάιρο.

Όλες οι ξένες διπλωματικές αποστολές στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους παραμένουν κλειστές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας και στο Σουέζ. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη αυτή την Παρασκευή, «Ημέρα της Επανάστασης», δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.