ΚΟΣΜΟΣ

Η Βραζιλία θρηνεί για τα 230 θύματα της πυρκαγιάς

Η Βραζιλία θρηνεί για τα 230 θύματα της πυρκαγιάς

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες από τους επιζώντες – Η πόρτα ήταν κλειδωμένη για να μην φύγει κάποιος χωρίς να πληρώσει.

Ήταν λίγο πριν τις τρεις τη νύχτα, όταν ο DJ του κλαμπ «Kiss» στη Σάντα Μαρία της Βραζιλίας ανέβασε μια φωτογραφία στο Twitter, που έδειχνε έναν τραγουδιστή ανάμεσα από δύο τεράστιες στήλες από σπίθες πυροτεχνημάτων.

Λίγα λεπτά αργότερα, η οροφή του κλαμπ θα έπιανε φωτιά, οι φλόγες θα εξαπλώνονταν σε χρόνο μηδέν και τοξικοί καπνοί θα γέμιζαν την αίθουσα. Το πάρτι των πρωτοετών φοιτητών της περιοχής, που φιλοξενεί πολλά πανεπιστήμια, θα μετατρέπονταν σε ομαδικό τάφο.

Σε αυτή τη φονική πυρκαγιά, μία από τις χειρότερες στην ιστορία της Βραζιλίας, πέθαναν 230 άτομα από τα περίπου 2.000 που βρίσκονταν μέσα στο κλαμπ.

Η αστυνομία βρήκε στοίβες πτωμάτων στην τουαλέτα, όπου προσπάθησαν να βρουν διέξοδο δεκάδες νεαροί, ανακαλύπτοντας με τρόμο ότι ούτε αυτές οι πόρτες οδηγούσαν έξω.

Το κλαμπ δεν είχε ανανεώσει την άδεια της πυροσβεστικής, που είχε λήξει από τον Αύγουστο και διέθετε μόνο μία είσοδο-έξοδο, η οποία μάλιστα ήταν κλειδωμένη, όταν ξεκίνησε το χάος. Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στα κλαμπ της Βραζιλίας, όπου οι πελάτες πληρώνουν κατά την έξοδο, για να είναι σίγουροι οι ιδιοκτήτες ότι δεν αφήνουν «φέσια». Το μοιραίο βράδυ η πόρτα ήταν κλειδωμένη και σύμφωνα με μαρτυρίες οι πορτιέρηδες ζήτησαν χρήματα από τους πρώτους που έτρεξαν στην έξοδο, πριν καταλάβουν τι είχε συμβεί.

«Όλοι έσπρωχναν ο ένας τον άλλο. Ανέπνευσα λίγο από εκείνο τον καπνό και ζαλίστηκα. Έπεσε κάτω και με τράβηξαν οι φύλακες του κλαμπ», δήλωσε ο DJ Bolinha στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Είδα πολύ καπνό και φωτιά και στην αρχή πίστευα ότι είναι μέρος του σόου», είπε η Fernanda Bona, φωτογράφος στο κλαμπ. «Όμως μετά κατάλαβα ότι ήταν πραγματική η φωτιά και ευτυχώς ήμουν κοντά στην έξοδο και έτρεξα μαζί με εκατοντάδες ανθρώπους –που έσπρωχναν, έπεφταν κάτω και πνίγονταν- όμως κατάφερα να βγω έξω».

Ήταν μία από τους τυχερούς. «Η σκηνή ήταν τρομακτική, πολύς τοξικός καπνός και τόσοι άνθρωποι πέθαιναν. Οι λέξεις δεν φτάνουν για να περιγράψω την ατμόσφαιρα. Νόμιζα ότι ήταν εφιάλτης, ότι θα ξυπνήσω και όλα θα είναι μια χαρά. Όμως δεν ήταν».

Από τους 230 νεκρούς έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής οι 185. Οι συγγενείς σχημάτιζαν ουρές έξω από ένα γυμναστήριο της πόλης, που είχε μετατραπεί σε πρόχειρο νεκροτομείο.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος και ακύρωσε την τελετή για τις 500 ημέρες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ του 2014, που φιλοξενεί η χώρα και επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: