ΚΟΣΜΟΣ

Ένα φτηνό βεγγαλικό έσπειρε το θάνατο στο κλαμπ της Σάντα Μαρία

Ένα φτηνό βεγγαλικό έσπειρε το θάνατο στο κλαμπ της Σάντα Μαρία

Ένα φτηνό πυροτέχνημα μετέτρεψε το κλαμπ «Kiss» στη Σάντα Μαρία σε τάφο 235 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες και τις τοξικές αναθυμιάσεις.

Οι μουσικοί που εμφανίζονταν στο κλαμπ «αγόρασαν ένα πολύ φτηνό βεγγαλικό ξέροντας πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε υπαίθριο χώρο», δήλωσε ο Μαρτσέλο Αριγκόνι, επιθεωρητής της αστυνομίας της Σάντα Μαρία.

«Το ήξεραν και εντούτοις χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο που προορίζεται για υπαίθριους χώρους για να κάνουν οικονομία, επειδή ήταν φτηνό», τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την εκδοχή πολλών αυτοπτών μαρτύρων, σύμφωνα με τους οποίους ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση, προκάλεσε την πυρκαγιά ρίχνοντας ένα πυροτέχνημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Ο επιθεωρητής ανέφερε και άλλους παράγοντες που συνέβαλαν στην τραγωδία, όπως την έλλειψη φωτισμού ασφαλείας, τις εύφλεκτες επενδύσεις στους τοίχους και το ταβάνι ή τους πυροσβεστήρες που δεν λειτουργούσαν.

Η αστυνομία ερευνά και την εξαφάνιση ενός υπολογιστή που έχει καταγράψει τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως οι κάμερες είχαν χαλάσει εδώ και δύο μήνες.

Πολλές πόλεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν αυστηρούς ελέγχους στα κλαμπ για να αποφευχθεί μια επανάληψη της τραγωδίας της Σάντα Μαρία. Στο Μανάους, την πρωτεύουσα της Αμαζονίας, δεκαπέντε νυκτερινά κέντρα υποχρεώθηκαν να κλείσουν ήδη από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η δημαρχία. Άλλες πόλεις ακολουθούν, ανταποκρινόμενες στην έκκληση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ «να υπάρξει δέσμευση ότι μια τέτοια τραγωδία δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

Δείτε το βίντεο που έχει τραβηχτεί ελάχιστα λεπτά πριν από την τραγωδία:

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Αυξάνονται οι νεκροί από την τραγωδία στο νυχτερινό κέντρο