ΚΟΣΜΟΣ

Βιολογικά προϊόντα από νεοναζί

Βιολογικά προϊόντα από νεοναζί

Νεοναζί καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων δείχνουν να εξελίσσονται σε πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Γερμανίας. Οι σύνδεσμοι του κλάδου θα ήθελαν να αποκλείσουν ακροδεξιά μέλη, αλλά δεν είναι εύκολο.

«Τα σκάνδαλα που αφορούν τρόφιμα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που οφείλεται στην αδίστακτη στάση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και τη φύση». Το κείμενο δεν προέρχεται από περιβαλλοντική οργάνωση, αλλά από τις «βασικές αρχές» του ακροδεξιού κόμματος NDP.

Η σύνδεση ακροδεξιάς και προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι καινούργιο. Ειδικοί διαπιστώνουν όμως ότι όλο και συχνότερα νεοναζιστικές ομάδες απευθύνονται στο κοινό μέσα από περιβαλλοντικά ζητήματα. Πέρυσι το ίδρυμα Χάινριχ Μπέλ, που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων, δημοσίευσε έκθεση για τους νεοναζί καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων, στην οποία σημειώνεται ότι νεοναζί αγοράζουν κυρίως εκτάσεις σε οικονομικά υποβαθμισμένα κρατίδια, όπως του Μέκλενμπουργκ-Φόρπομερν και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα παραγωγής και διανομής βιολογικών προϊόντων.

DW