ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία Αλβανών στη νότια Σερβία για απομάκρυνση μνημείου

Διαμαρτυρία Αλβανών στη νότια Σερβία για απομάκρυνση μνημείου

Στην πόλη Μπουγιάνοβατς, στη νότιο Σερβία, πραγματοποιήθηκε, χθες, διαμαρτυρία για την απομάκρυνση μνημείου της σερβικής χωροφυλακής από χωριό της περιοχής.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών της περιοχής της Κοιλάδας του Πρέσεβο, διαμαρτυρόμενοι για τις ενέργειες του Βελιγραδίου, ζητώντας την απομάκρυνση του μνημείου της σερβικής χωροφυλακής και την αντιμετώπιση του θέματος από τη διεθνή κοινότητα.

«Ζητάμε την τήρηση των διεθνών συμβάσεων. Απαιτούμε την εφαρμογή του σχεδίου του 2001, την ένταξη μας στη δημόσια ζωή και την εφαρμογή των υποσχέσεων για οικονομική ανάπτυξη. Για άλλη μια φορά ζητάμε την απομάκρυνση του μνημείου της Σερβικής Χωροφυλακής από το χωριό Lucane”, αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα.

«Οι διαμαρτυρόμενοι κάλεσαν την αλβανική κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και την κυβέρνηση της Σερβίας να επιλύσουν το ζήτημα της Κοιλάδας του Πρέσεβο, βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες», αναφέρει ανακοίνωση των διαμαρτυρομένων.

Οι Αλβανοί της Κοιλάδας θεωρούν σοβαρή πρόκληση την τοποθέτηση από τη σερβική χωροφυλακή μνημείου στο χωριό Lucane, όταν είναι ύποπτη για εγκλήματα πολέμου κατά του αλβανικού πληθυσμού και απαιτούν την απομάκρυνσή του, αναφέρει το δημοσίευμα.