ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η υπουργός παιδείας που «αντέγραψε»

Παραιτήθηκε η υπουργός παιδείας που «αντέγραψε»

Η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν υπέβαλε τελικά την παραίτησή της, μετά και την απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ να της αφαιρέσει το διδακτορικό δίπλωμα, κατηγορώντας την για λογοκλοπή.


Αρχικά, η Σαβάν, η οποία είναι στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ, είχε κατηγορηθεί για λογοκλοπή από έναν ανώνυμο μπλόγκερ και είχε τότε ισχυριστεί ότι ποτέ δεν είχε εν γνώσει της παραλείψει να αποδώσει στις πηγές της τα γραφόμενά της στην διατριβή της, που είχε να κάνει με τη διαμόρφωση της συνείδησης.

Η έρευνα όμως που ξεκίνησε η Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου κατέληξε ότι η διατριβή της περιείχε «σημαντικό αριθμό κειμένων που δεν είχαν αποδοθεί στις πρωτότυπες πηγές τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαβάν είναι η δεύτερη υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ που παραιτείται έπειτα από κατηγορίες για λογοκλοπή σε διδακτορική διατριβή, καθώς το 2011, αντίστοιχες κατηγορίες εις βάρος του υπουργού Άμυνας Καρ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ είχαν οδηγήσει στην παραίτησή του.