ΚΟΣΜΟΣ

Στο μικροσκόπιο γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κροατία

Στο μικροσκόπιο γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κροατία

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, μετά από υποψίες ότι γαλακτοκομικά προϊόντα εισαγόμενα από την Κροατία περιέχουν τις καρκινογόνες τοξίνες, αφλατοξίνες.


Οι ουσίες αυτές μπορούν να εμφανιστούν στο γάλα ζώων, που έχουν τραφεί με ζωοτροφές, στις οποίες έχουν αναπτυχθεί μύκητες.

Οι εξονυχιστικοί εργαστηριακοί έλεγχοι δεν θα περιοριστούν μόνο στα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά θα επεκταθεί και στις μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα, έπειτα από τις ανησυχίες που προκλήθηκαν στους καταναλωτές για την ύπαρξη αφλατοξίνης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως στο γάλα, τονίζει σε δημοσίευμά της η καθημερινή εφημερίδα του Σαράγεβο «Dnevni Avaz».

Ύποπτες παρτίδες γάλακτος από τις κροατικές εταιρείες Dukat και Vindija αποσύρθηκαν από τα καταστήματα και το υπουργείο καθησύχασε τους καταναλωτές τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι μόνο τεράστιες ποσότητες μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το υπουργείο ανακοίνωσε, επίσης, ότι η απαγόρευση εισαγωγής των προϊόντων γάλακτος των δύο εταιρειών θα έχει ισχύ έως ότου το γάλα των δύο κροατικών επιχειρήσεων περάσει με επιτυχία δέκα συνεχόμενους ελέγχους, από τους οποίους να προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στο μεταξύ, στην Κροατία, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι ζωοτροφές με τις οποίες τράφηκαν τα ζώα που παρήγαγαν γάλα ήταν εγχώριες και δεν περιείχαν αφλατοξίνες, διαψεύδοντας τις φήμες περί ύπαρξης των επικίνδυνων τοξίνων και οι δύο εταιρείες προχώρησαν σε απόσυρση των προϊόντων τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.