ΚΟΣΜΟΣ

«Οι Γάλλοι εργάτες δουλεύουν μόνο τρεις ώρες»

«Οι Γάλλοι εργάτες δουλεύουν μόνο τρεις ώρες»

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μόρις Μ. Τέιλορ ειρωνεύεται τους Γάλλους εργαζόμενους, σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Γαλλίας, Αρνό Μοντεμπούρ.


Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Titan, εγκατέλειψε τα σχέδιά του να εξαγοράσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών της Goodyear στη βόρεια Γαλλία, όταν διαπίστωσε ότι οι «αυτοαποκαλούμενοι εργάτες» της χώρας εργάζονται μόνο «τρεις ώρες ημερησίως».

Η επιστολή του, που φέρει ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Les Echos.

«Επισκέφθηκα αυτό το εργοστάσιο πολλές φορές. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι αμείβονται με υψηλούς μισθούς αλλά δεν δουλεύουν παρά μόνο τρεις ώρες. Έχουν μία ώρα για διαλείμματα και φαγητό, συζητούν επί τρεις ώρες και εργάζονται τρεις ώρες», υποστηρίζει ο Τέιλορ.

«Το είπα στους Γάλλους συνδικαλιστές. Μου απάντησαν ότι έτσι γίνεται στη Γαλλία!», προσθέτει.

Η επιστολή αυτή φέρεται να είναι η απάντηση του προέδρου της Titan στην πρόσκληση που του απηύθυνε στις 31 Ιανουαρίου ο υπουργός ζητώντας του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του εργοστασίου της Αμιένης το οποίο απειλείται με κλείσιμο.

«Πιστεύετε ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι; Η Titan θα αγοράσει μια κινεζική ή ινδική βιομηχανία ελαστικών, θα πληρώνει λιγότερο από ένα ευρώ την ώρα σε μισθούς και θα εξάγει όλα τα ελαστικά που χρειάζεται η Γαλλία. Ο Γάλλος αγρότης θέλει φτηνά ελαστικά. Δεν τον ενδιαφέρει αν προέρχονται από την Κίνα ή την Ινδία», τονίζει ο Τέιλορ στην επιστολή του.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα ο υπουργός απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή, λέγοντας μόνο ότι «δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα της Γαλλίας».

Ο Τέιλορ προβλέπει επίσης ότι το μέλλον της άλλης μεγάλης εταιρείας ελαστικών, της Michelin, στη Γαλλία θα είναι ζοφερό. «Σε πέντε χρόνια η Michelin δεν θα μπορεί πλέον να παράγει ελαστικά στη Γαλλία», υποστηρίζει.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Goodyear ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της στην Αμιένη, όπου απασχολούνται σήμερα 1.173 εργαζόμενοι.