ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει στη φυλακή η Τιμοσένκο

Επιστρέφει στη φυλακή η Τιμοσένκο

Η καταδικάσμενη σε επταετή κάθειρξη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο,είναι πλεόν "όσο υγιής χρειάζεται για να επιστρέψει από το νοσοκομείο στις φυλακές" όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Υγείας.

Η Τιμοσένκο νοσηλεύεται τους τελευταίους εννέα μήνες λόγω προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη, ενώ κρατείται από το 2011 για κατάχρηση εξουσίας.Το 2012, επικαλέστηκε ασθένεια και δεν παρέστη στην εκδίκαση υπόθεσης για κακοδιαχείριση κρατικών πόρων επί των ημερών της.

Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι η φυλάκισή της είναι πολιτική απόφαση, καθώς θεωρείται απειλή για τα σχέδια του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η Γιούλια Τιμοσένκο παραμένει πολιτικά δημοφιλής, παρά τη φυλάκισή της. Είχε αναδειχθεί δεύτερη στις προεδρικές εκλογές του 2010, ενώ ήταν και από τα βασικά πρωταγωνιστικά πρόσωπα της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004, μαζί με το Βίκτορ Γιούστσενκο.Στο παρελθόν, η ουκρανή πρώην πρωθυπουργός έχει προβεί σε απεργίες πείνας διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησής της.