ΚΟΣΜΟΣ

H Ρωσία ετοιμάζει νέο διεθνές αεροδρόμιο

H Ρωσία ετοιμάζει νέο διεθνές αεροδρόμιο

Ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο μπορεί να εμφανιστεί στην εθνική οδό Μόσχα – Αγία Πετρούπολη. Την πρόταση αυτή συζητά τώρα ο όμιλος, που σχεδιάζει το μοντέλο ανάπτυξης του αεροπορικού κόμβου της Μόσχας και πρέπει να έχει ετοιμαστεί έως την 1η Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ ορισμένοι ειδικοί δεν υποστηρίζουν την ιδέα της αύξησης του μεταφορικού αεροπορικού φόρτου της πρωτεύουσας και προτείνουν να μετακυλιστεί αυτός στις περιφερειακές αερογραμμές.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, τα αεροδρόμια Ντομοντέντοβο, Σερεμέτιεβο και Βνούκοβο θα φθάσουν ως το 2025 τη μέγιστη επιβατική τους ισχύ - 120 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Εξαιτίας αυτού κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του αεροπορικού κόμβου της Μόσχας το Φεβρουάριο συζητήθηκε το ζήτημα της κατασκευής του νέου αεροδρομίου. Εκτιμάται ότι από αυτόν τον αερολιμένα θα μπορεί κανείς να φθάσει έως τη Μόσχα περίπου σε μία ώρα με το τρένο υψηλής ταχύτητας «Σαπσάν». Έχουν ήδη προταθεί για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου οι εκτάσεις των εν ενεργεία αεροδρομίων στα περίχωρα της Μόσχας Γερμόλινο και Ράμενσκοε, καθώς και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Kλιν. Είναι πιθανές οι επιλογές και νέων αναξιοποίητων εκτάσεων σε απόσταση 80-120 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Η Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη του αεροπορικού κόμβου της Μόσχας πρέπει να υποβάλει το μοντέλο της την 1η Ιουλίου. Μετά από αυτό θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής θέσης για το νέο αεροδρόμιο. Η κατασκευή του πιθανότατα θα γίνει στο πλαίσιο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι επενδυτές θα κατασκευάσουν τους τερματικούς σταθμούς, τα υπόστεγα, τις υποδομές των αεροσταθμών, ενώ την κατασκευή του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης και των διαδρόμων τροχοδρόμησης θα αναλάβει το κράτος. Εκτιμάται ότι το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί 100 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.