ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Νεκρός αστυνομικός στο Πορτ Σάιντ

Αίγυπτος: Νεκρός αστυνομικός στο Πορτ Σάιντ

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού τραυματίστηκε την Κυριακή στην πόλη Πορτ Σάιντ, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους και στην αστυνομία προκάλεσαν δεκάδες τραυματίες, ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός.


Ο αστυνομικός και ο στρατιωτικός, που κτυπήθηκε στο πόδι, πυροβολήθηκαν από αγνώστους μπροστά από την έδρα του κυβερνείου του Πορτ Σάιντ, σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού.

Στη διάρκεια της ημέρας, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοίκους και στην αστυνομία προκάλεσαν 253 τραυματισμούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του υπουργείου Υγείας, έπειτα από την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να μετακινήσει 39 κρατούμενους που περίμεναν μια δικαστική απόφαση.

Η ετυμηγορία, που αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, αφορά τη δεύτερη ομάδα των κατηγορουμένων στη δίκη για τις βιαιότητες που προκάλεσαν 74 θανάτους έπειτα από έναν αγώνα ποδοσφαίρου στο Πορτ-Σαΐντ το Φεβρουάριο του 2012.

Τον Ιανουάριο, 21 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πορτ Σάιντ, καταδικάστηκαν σε ισόβια σε μια πρώτη σελίδα αυτής της υπόθεσης, κάτι που προκάλεσε συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Την Κυριακή, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος του Πορτ Σάιντ, μια πόλη που εκτείνεται κατά μήκος της διώρυγας του Σουέζ όπου μια γενική απεργία εισήλθε στην τρίτη εβδομάδα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως αποφάσισε να μετακινήσει κρατούμενους έξω από το Πορτ-Σαΐντ αρχίζοντας από τους 39 κατηγορούμενους στην υπόθεση του ποδοσφαιρικού αγώνα προκειμένου να αποτρέψει νέα βίαια επεισόδια.

Το Σάββατο, διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη και εμπόδισαν τους πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά.